„Támogassa
A lényeg

Nem állnak szóba Orbánék a svéd NATO-csatlakozás miatt jött amerikai delegációval

18/02/2024 19:13

| Szerző: Klubrádió

A bizottság tagjai hangsúlyozták: barátsággal jöttek, a partnerség erősítését tűzték ki célul. Ezért is esett nekik rosszul, hogy a magyar kormány és a Fidesz egyáltalán nem fogadta őket, hiába kértek találkozót.

Vasárnap Magyarországra érkezett az Egyesült Államok republikánus és demokrata párti szenátorokból álló küldöttsége, hogy megvizsgálja, miért is akadt el a magyar parlamentben a svédek NATO-csatlakozásának ügye. A delegáció tagjai a szenátus NATO-val foglalkozó megfigyelőcsoportjának két társelnöke, Jeanne Shaheen demokrata és Thom Tillis republikánus szenátor, és a külügyi bizottság tagjaként Chris Murphy szenátor szintén a Demokrata Párttól.

A szenátorok a budapesti amerikai nagykövetségen tartottak sajtótájékoztatót, ahol Shaheen szenátor arról beszélt, milyen „csalódott”, hogy hiába kértek találkozókat kormánytagoktól és fideszes politikusoktól, „a kormányból senki nem akart velünk találkozni”. Ezt nagyon szokatlannak tartja, és jelezte, amikor legutóbb, 2017-ben járt itt, akkor fel sem merült, hogy ne találkozzanak kormánytagokkal.

Murphy szenátor szerint „furcsa és aggasztó fejlemény”, hogy a magyar kormány nem volt hajlandó találkozni velük, és ilyen még soha nem történt vele. Arra utalt, hogy ők bízni akarnak Orbán Viktor nyilatkozataiban, de azt is tudják, hogy a magyar parlamenti többség és a miniszterelnök milyen viszonyban van. „Ahhoz elég járatosak vagyunk az itteni politikában, hogy tudjuk, ha Orbán azt akarja, hogy ez a szavazás megtörténjen, akkor az megtörténik, amikor az ülésszak elkezdődik. Ez Magyarország érdeke, a szövetség érdeke, nincs ok tovább késlekedni.”

Tillis szenátor azt hangsúlyozta, hogy Oroszország inváziója veszélyt jelent a demokráciára, Európára és Magyarországra is, az egész világrendre. Shaheen és Tillis közös határozati javaslatot készül benyújtani a Kongresszusnak, amelyben egyrészt elítélik a magyar kormány oroszbarát politikáját, másrészt nyomást helyeznek Orbánékra, hogy ratifikálják végre Svédország NATO-csatlakozását.

(Forrás: telex.hu444.hu, kiemelt kép: US Embassy Budapest/Facebook)