„Támogassa
A lényeg

Az Országgyűlés megszavazta a svéd NATO-csatlakozást

26/02/2024 17:10

| Szerző: Klubrádió

Illetve a parlament elfogadta Novák Katalin lemondását.

A parlament tartózkodás és ellenszavazat nélkül elfogadta Novák Katalin egykori köztársasági elnök lemondását. Hétfőtől már hivatalosan sem államfő a kegyelmi botrányba belebukott Novák Katalin. Lemondása után ideiglenesen a házelnök, Kövér László látja el az államfői teendőket. A házelnöki feladatokat erre az időszakra Lezsák Sándor alelnökre bízzák.

Novák Katalin lemondása után villámgyorsan megválasztják Sulyok Tamást köztársasági elnöknek. Az új államfő nyolc nap múlva, március 5-én lép hivatalba.

Az Országgyűlés megszavazta a svéd NATO-csatlakozást. Ezzel utolsó NATO tagállamként is hozzájárult ahhoz, Svédország az Észak-Atlanti Szövetség tagja legyen. A javaslatot 188 igennel és 6 nemmel fogadták el – a Mi Hazánk frakciója szavazott nemmel. Az ellenzéki képviselők megtapsolták az eredményt. 

Orbán Viktor mai parlamenti felszólalásában elmondta, kölcsönösen előnyös megállapodásokat hoztak tető alá a svédekkel, amelyek erősítik mindkét ország biztonságát. Katonai és hadiipari együttműködés eddig is volt, a vadászgépekről szóló szerződést meghosszabbítják, és négy új vadászgépet vásárolnak, ezzel a magyar légierő az ország területén kívül is képes lesz NATO-feladatok ellátására. A légvédelmi rendszerhez logisztikai szolgáltatások is kapcsolódnak, ezt a szerződést is meghosszabbították, és kiterjesztették a kiképzésre. Továbbá megállapodtak arról, hogy a NATO-nyelvezetben kiválóságinak nevezett kutatóközpontot nyit egy svéd hadiipari vállalat Magyarországon.

A parlamenti ülésnapról itt olvashatják tudósításunkat.

Az Országgyűlés plenáris ülése
 
Az Országgyűlés plenáris ülése
 
Kövér László házelnök az Országgyűlés plenáris ülésén 2024. február 26-án.
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd