„Támogassa
A lényeg

Az Orbán Balázs-féle külügyi intézet szerint erősítette a NATO-t, hogy a magyar fél gátolta a svédek csatlakozását

21/02/2024 16:20

| Szerző: Klubrádió

Az intézet szerint Magyarország álláspontját sokan a csatlakozás felesleges lassításaként értékelték, "a magyar stratégia biztosította a NATO megerősödését".

A Magyar Külügyi Intézet szerint „a svéd NATO-csatlakozás kapcsán Magyarország által megfogalmazott üzenet egyértelmű: a magyar kormány fontosnak tartja a NATO megerősítését, de kölcsönös tiszteletet vár el minden régi és új tagállamtól, és támogatja a szövetségen belüli rendszeres politikai konzultációt”. Elemzésükben hozzátették: ezért is hívta meg a magyar fél Budapestre a svéd miniszterelnököt.

Az elemzés szerint ugyan Magyarország álláspontját sokan a csatlakozás felesleges lassításaként értékelték, a magyar stratégia biztosította a NATO megerősödését, és saját nemzeti érdekei szempontjából is fontos eredményeket ért el.

Azt írták: „A miniszterelnök hétvégi bejelentése alapján a svéd NATO-csatlakozást hamarosan Magyarország is támogatni fogja, és ennek egyik hozadéka lehet a magyar fél számára rendkívül kedvező katonai ügylet aláírása is. Ez utóbbi által egyebek mellett Gripen vadászgépekhez juthat az ország.”

A Magyar Külügyi Intézet állami tulajdonban álló, kutatóintézeti és agytröszt feladatokat ellátó nonprofit gazdasági társaság. A szervezet a honlapja szerint a kormányfő tágabb munkakörnyezetébe tartozik, tulajdonosi joggyakorlói feladatait és jogköreit a miniszterelnök politikai igazgatója – jelenleg Orbán Balázs – látja el.

(via hvg.hu, kiemelt kép: MTI/Krizsán Csaba)