„Támogassa
A lényeg

Svédország hivatalosan is NATO-tag lett

7/03/2024 17:49

| Szerző: Klubrádió

Majd' másfél évig tartó huzavona után március 7-én Svédország hivatalosan is a NATO tagja lett.

Ez azt jelenti, hogy ha támadás érné őket, akkor azt a NATO többi tagja valamennyiük ellen irányuló támadásnak tekinti.

A svédek – és a finnek – még 2022-ben, az Ukrajna elleni orosz invázió miatt nyújtották be csatlakozási kérelmüket, de ezt Törökország és Magyarország jó ideig nem akarta jóváhagyni.

A két ország csatlakozásáról szóló két külön törvényt 2022 júliusában nyújtották be, a finn csatlakozást tavaly március végén 182 igen, 6 nem szavazattal, tartózkodás nélkül ratifikálta az Országgyűlés, a svéd csatlakozásról viszont csak nemrég szavaztak, pedig a kormány képviselői sokszor elmondták, hogy nem Magyarország lesz az utolsó tagállam, amelyik megszavazza. Ebben nem lett igazuk, január végén írta ugyanis alá Recep Tayyip Erdogan török elnök Svédország NATO-csatlakozásának ratifikációs okmányát.

Ezt követően Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is határozottan felszólította Magyarországot, hogy fogadja el a csatlakozást, február elején pedig ellenzéki pártok hívtak össze rendkívüli ülést, ahol a bővítést akarták megszavazni, a Fidesz képviselői azonban nem jelentek meg.

Magyarország a többi között arra hivatkozva blokkolta eddig a bővítést, hogy Svédország nem mutat kellő tiszteletet, márpedig egy olyan szövetségesi viszonyban, amelyet a NATO-tagság jelent, elengedhetetlen a bizalom az országok között. A hivatalos kommunikáció szerint ez feszültséget okozott a Fidesz-frakcióban, de a jelek szerint ezt sikerült feloldani.

A február végi parlamenti szavazás után Sulyok Tamás köztársasági elnök végül szerdán írta alá a Svédország NATO-csatlakozásáról szóló parlamenti döntést, ezzel az utolsó akadály is elhárult.