„Köszönjük,
A lényeg

Orbán: Az Egyesült Államok a barátunk, de bele akar minket préselni a háborúba

14/04/2023 07:45

| Szerző: Klubrádió

Nem Magyarországgal szembeni szankciókról van szó. 34 magánszemélyt sorolnak fel az amerikai szankciós listán, és köztük csak egy magyar van – tudatta Orbán Viktor a Kossuth Rádióban az amerikai kitiltásokról.

Jók az amerikaiakkal való kapcsolatunk. A történelemben csak egyszer üzentünk hadat az USA-nak, de azóta barátok vagyunk. „Az Egyesült Államok a barátunk és a szövetségesünk” – mondta Orbán. 

Alapvetően katonai szövetségről van szó, de az is összeköti a két országot a miniszterelnök szerint, hogy az USA is egy keresztény ország alapvetően. A gazdasági kapcsolat pedig egyenesen egy sikertörténet – jegyezte meg. 

„Ha demokrata elnök van a Fehér Házban, a kapcsolataink nehezebbek, ha republikánus, könnyebb” –  fogalmazott a miniszterelnök, aki szokatlan lépésnek nevezte az amerikaiak plakátkampányát.

Miniszterelnöki interjú a Kossuth Rádióban
 
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
 

Magyarország békét szeretne, az USA háborút.  Az USA nem adta fel a tervét, hogy mindenkit, így Magyarországot is belepréselje a háborúba – fogalmazott Orbán, hozzátéve: a magyar kormány nem hagyja ezt.

A háború eszkalációja már világosan mutatja, hogy lassan elérjük a nukleáris háborút. Ha világháború lesz, atomháború lesz a miniszterelnök szerint.

„Ukrajna pénzügyi értelemben nem létező ország”, az ország működtetését az Európai Unió finanszírozza – köztük a magyarok is -, ez pedig tönkreteszi Európát. (…) Ha Európa és Amerika nemmel válaszol arra a kérdésre, fenntartja-e Ukrajnát, a háborúnak vége lesz" – mondta a miniszterelnök.

Orbán arról is beszélt, hogy az infláció csökkenésének mértéke még nem elég ahhoz, hogy kivezessék az élelmiszerárstopot. Azt reméli hogy áprilisban már általánosabban is érzékelhető lesz az árak csökkenése. Az inflációellenes vakcinát beadtuk, most várjuk a hatását – mondta. (A Telex nyomán)