„Köszönjük,
A lényeg

Elhagyja a tanári pályát Berta Beáta, a Karinthy Frigyes Gimnázium tanára

23/01/2023 19:14

| Szerző: Klubrádió

"A mai napon – 23 év tanítás után – beadtam a lemondásomat" – írta Facebook oldalán Berta Beáta, a Karinthy Frigyes Gimnázium angol–magyar szakos tanára, az elmúlt hónapok tanártüntetéseinek egyik fontos alakja.

Berta Beáta azt írta: "Az elmúlt időszak történéseinek egyenes következménye ez a döntés." "A kollégáim kirúgása, a januárban belengetett teljesítményalapú bérezés, illetve a polgári engedetlenséget egészen a tanév végéig, augusztus elejéig „büntethetővé” tevő, éjjel kihirdetett rendelet volt az utolsó csepp. Ezek egyértelművé tették számomra, hogy az oktatásirányítás semmit nem hallott meg a tanárok egy éve (igazából sok éve) tartó küzdelméből, amelyet a saját és diákjaink méltóságáért, az oktatásban szükséges, az emberséget és az eredményességet célzó intézkedésekért folytatunk."

Hozzátette, úgy érzi, a rendszeren belül már nem tud mit tenni ezért az ügyért, kívülről viszont talán igen. "Nem adom fel könnyen a számomra fontos dolgokat, nem mondok le könnyen a számomra fontos emberekről, ügyekről. De eljött az a pont, amikor azzal szembesültem, mindent megtettem, amit rendszeren belül lehet." Azt is írja, úgy érzi, amit szeretett csinálni, tanítani, azt már lehetetlennek érzi.

'Leadni az anyagot' lehet, de tanítani, nevelni, példát mutatni a diákoknak ilyen körülmények között nem tudok, mert ehhez szükségem van az önbecsülésemre is – hangsúlyozta.

Felmondása feltételei szerint várhatóan március közepéig dolgozik még a Karinthyban, "ezalatt lehetőségem van lezárni a dolgaimat, elrendezni mindent, leginkább azokkal, akiknek ezzel igazán tartozom: a diákjaimmal".

"Köszönöm a sok támogatást, amit az utóbbi időben kaptunk a diákoktól, a szülőktől és ismeretlenektől. Remélem, megtalálom a módját, hogyan tudom mindezt meghálálni. Mert a CSEND NEM REND!" - így zárja bejegyzését.

Berta Beáta a Klubrádiónak is nyilatkozott a tanárkirúgásokról, illetve felszólalt tüntetéseken és elment a tankerülethez is a polgári engedetlenség miatt.

(Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán)