„Klubrádió
A lényeg

Totyik: A tanársztrájk már nem elég, most jön az ókeresztény fázis

9/01/2023 14:40

| Szerző: Klubrádió

Utóbbiak "házról házra járva terjesztették a hitet", nekik pedig információkat kell eljuttatniuk arról, milyen jogaik, kötelezettségeik vannak a tanároknak, és hogy nem csak bérkérdésről van szó. Totyik Tamás szerint kiszolgáltatottak, félnek a tiltakozók mellé tanárok, és a helyzetükön tovább rontana a bevezetni kívánt tanári teljesítményértékelés, amellyel pofapénz jönne létre. A PSZ azt javasolja, amíg nem fűtik fel az osztálytermeket 20 fokra, ne tartsák meg az órákat.

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke szerint a szombaton zárult Tudásmenet elérte a célját, igazolta, hogy az atomizálódott magyar társadalomban is nagy az összefogás a tanárokért, másrészt szembesültek azzal, mekkora vidéken a baj. 

Totyik Tamás az InfoRádióban azt mondta, eddig nem gondolták, hogy ekkora a félelem, ennyire kiszolgáltatottak a pedagógusok a kisebb településeken: "Hihetetlenül félnek akkor is, amikor nem állami fenntartású az intézmény; a polgármestertől. Van, akinek önkormányzati beszállító a férje, és ezért nem mer tiltakozni, van, aki attól is fél, hogy a NAV megjelenik a közvetlen hozzátartozójánál, ha mellénk áll."

Hozzátette: kollégáik nincsenek tisztában a jogaikkal, olyan szerződéseket is aláírnak, amelyek teljesen kiszolgáltatják őket. Totyik Tamás szerint a sztrájk már nem elég, most az a fázis jön, „mint az ókeresztényeknél”, akik „házról házra terjesztették a hitet”, míg nekik az információkat kell eljuttatniuk arról, milyen jogaik, kötelezettségeik vannak a tanároknak, és hogy nem csak bérkérdésről van szó, hiszen korszerűbb NAT nélkül nem lehet drasztikusan csökkenteni a tanulók terhein sem.

Szerinte most a kormányzat kifárasztásra játszik, hogy utána bevezethesse régóta tervezett megszorításait. A PSZ korábban kapott tájékoztatást a tanári teljesítményértékelésről, de azt a megismertek alapján „életveszélyesnek” tartják. A tanároknak büntetés helyett segítségre van szükségük, ha gyengébben teljesítenek – mondta –, az pedig nagyon aggályos, hogy óvodákra és középiskolákra ugyanazt a rendszert akarják ráhúzni. Szerinte a tervezet alapján olyan pofapénz jönne létre, "amellyel az intézményvezetők próbálhatják a saját hatalmi pozíciójukat megszilárdítani".

Totyik Tamás azt mondta, a pedagógus II. kötelező minősítés eltörlése előrelépés, de a szakszervezet azt is szeretné, hogy a téli szünet után fűtsék fel az osztálytermeket 20 fokra. Amíg ez nem történik meg, a folyosón sétáljanak, mozogjanak a tanulók, a tanítási órákat addig ne tartsák meg.

(via 24.hu)