„Klubrádió
Reggeli gyors

Számolnak a szankciókkal a polgári engedetlenségbe beleálló tanárok

9/01/2023 17:15

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

Hétfőtől egy szentgotthárdi iskolában majdnem a teljes tanári kar polgári engedetlenségi akcióban vesz részt. Annak ellenére, hogy nyilvánvaló, "a kormányzat részéről megszületett a döntés: ezt a fajta munkabeszüntetést szankcionálni fogják, és még soha nem fordultak vissza, semmilyen ügyben" – mondta Komjáthy Anna szakszervezeti vezető a Reggeli Gyorsban. Az érdekképviseleti szervezetekkel egyelőre csupán egy kidolgozatlan tervet ismertetett Maruzsa Zoltán államtitkár a teljesítményértékelési rendszerről, amely meghatározná majd a pedagógusbéreket is. A szakszervezetek január 23-tól újra egy hetes munkabeszüntetésre hívják a kollégákat.

2023. január 09. Reggeli gyors - részlet Komjáthy Anna 2023. 01. 09.
08:23
00:00
Az év első hetében a Tudásmenettel folytatódott az oktatási tiltakozási hullám, majd hétfőn rendkívüli szünetet rendeltek el abban a szentgotthárdi iskolában, ahol 35 pedagógusból 29-en polgári engedetlenségi akcióban vesznek részt. „Mindent megtettünk az utóbbi időben, hogy világos legyen milyen kockázatos a tiltakozásnak ezt a formáját választani” – mondta Komjáthy Anna, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete Országos Választmányának elnöke. Ugyan a munkáltatónak nem kötelező szankcionálnia az engedetlenséget, az oktatási kormányzat viselkedéséből egyértelmű, hogy lesznek következmények. „Az, hogy a kollégák ezt az utat választották, azt mutatja, hogy tényleg betelt a pohár a pedagógusoknál” – hangsúlyozta Komjáthy.

 
Tüntetés 2022 október 23-án
 
Forrás: Klubrádió
 

Január 23-tól, miután lementek a központi középiskolai felvételik, ismét egyhetes sztrájkot hirdettek az érdekképviseleti szervezetek. Különböző térségekben különböző lehetőségeik vannak az intézményeknek és eltérő társadalmi támogatottság veszi körbe a megmozdulásokat – így Komjáthy szerint az a legjobb, ha minden közösségben eldöntik, hogy „a tiltakozásnak melyik formája az, ami testhezálló”.

A múlt héten napvilágot látott a pedagógusok teljesítményértékelésének átalakításáról szóló tervezet néhány részlete. Ez komoly felháborodást váltott ki, Simkó Edit, a tiltakozásokban korábban aktívan résztvevő tanár például azonnal felmondott. A bérezést részben a teljesítményértékeléshez kötő tervről először a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott eseményen hallhatott a szakma, illetve a szakszervezetek és az oktatási kormányzat közötti, az ünnepek előtti utolsó egyeztetésen is szóba került.

Megdöbbentek a sajtóhíreken – mondta Komjáthy, hiszen a szakszervezetek kérésük ellenére nem kapták még meg a tervezetet, az államtitkárság arra hivatkozott, hogy az még nincs kész. Az utolsó egyeztetésen felvetődött például a kérdés, hogy amennyiben az igazgató jóra értékeli az egyik tanár teljesítményét és ezért magasabb bérezést javasol neki, akkor ha az a tanár elmegy egy másik iskolába, „magával viszi-e” a megemelt bérét? És ez csak egy a számtalan felmerülő probléma közül, Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár a legtöbb esetben egyelőre nem tudott válaszolni az aggályokra. „Sok sebből vérzik a javaslat” – összegzett Komjáthy.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Komjáthy Annával
2023.01.09., hétfő 8:12
Riporter: Szénási Sándor