„Klubrádió
Reggeli gyors

Nagy Erzsébet: Így nem lehet tantestületet működtetni

6/01/2023 11:14

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A Belügyminisztérium a pedagógusok teljesítményértékeléséről szóló tervezete versengésre kényszeríti a pedagógusokat szűk anyagi keret mellett – véli Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője.

2023. január 06. Reggeli gyors - részlet 23.01.06. Nagy Erzsébet
10:48
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, kedden derült ki Pintér Sándor minisztériumának terve a pedagógusok teljesítményértékelésének átalakításáról.  Nem sokkal később a tiltakozásokban korábban is aktívan részt vevő tanár, Simkó Edit felmondott. Nahalka István oktatáskutató pedig az állatok idomításánál használatosnak nevezte a belügyminiszter szemléletét.

"Az egész tervezet arról szól, hogy megossza a pedagógusokat" – mondta Nagy Erzsébet a Reggeli gyorsban. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője hozzátette, ő is csak a sajtóhírekből értesült a tervezetről, a Belügyminisztérium hivatalosan nem küldte meg nekik a dokumentumot. Ettől függetlenül Nagy átolvaszta a tervezetet, amelyből azt szűrte le, hogy a tanárok munkáját az igazgatók, az igazgatókét a tankerületek értékelik, és míg lesz két 20 százalékos keret, akiknek – teljesítményük értékelése alapján – emelkedhet illetve csökkenhet a bérük. "Nagyon érdekes, hogy a jogalkotók, ilyen pontosan meg tudják határozni, hogy a pedagógusok 20-20 százaléka jobban, illetve rosszabbul teljesítenek" – tette hozzá.

"Így nem lehet normális tantestületet működtetni, egymás ellen fognak versengeni a kollégák a meglehetősen szűkös anyagi keretek fölött" – foglalta össze. A tervezet alapján úgy láűtja, hogy a pedagógusokat hergeli a kormány, illetve továbbra sincs szándékukban a bérek rendezése.

Hozzátette, eddig pótlékemelésről beszéltek az illetékesek, de a tervezetből az is kiderül, hogy a belügy ki akarja vezetni a pótlékokat.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Nagy Erzsébettel
2023.01.06., péntek 8:47
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert