„Klubrádió
Esti gyors

Tanárok kirúgása: "itt bármit meg lehet tenni bárkivel"

30/11/2022 21:06

| Szerző: Klubrádió

Három fővárosi gimnázium nyolc pedagógusának mondtak fel polgári engedetlenség miatt. A leginkább érintett Karinthy Frigyes Gimnázium egyik tanára, aki részt vett a tiltakozásban, de nem rúgták ki, azt mondta: az a döbbenet, hogy itt "tényleg mindent meg lehet csinálni", és reméli, ezt más iskolák is megértik. A tanároknak jogi segítséget nyújtó ügyvéd szerint az elbocsátások kimerítik a joggal való visszaélés fogalmát. Bodnár Barna összeállítása.

2022. november 30. Esti gyors / részlet, tanárkirúgások (22.11.30.)
06:09
00:00

2022. december 1-jei hatállyal három fővárosi gimnázium nyolc pedagógusának szüntetik meg rendkívüli felmentéssel közalkalmazotti jogviszonyát – közölte a Belügyminisztérium az MTI Sajtószolgálatán keresztül. "A diákok – életkoruktól függetlenül – tanulni járnak az iskolákba, számukra nem példamutató a jogszerűtlen magatartás” – olvasható a közleményben. Az is kiderül, hogy további 24 pedagógus kap "tájékoztatást" intézményének vezetőjétől a mai nap folyamán. Szeptemberben soha nem látott szolidaritási hullám indult el a pedagógustársadalomért, ami akkor erősödött meg igazán, amikor a Kölcsey Ferenc Gimnázium öt tanárát kirúgták polgári engedetlenség miatt. Azóta már többször volt sztrájk a fővárosban és országosan is, legutóbb november 18-án volt egységes munkabeszüntetés. A tanárok régóta küzdenek a munkaterheik csökkentéséért és a sztrájkjoguk visszaállításáért. 

Nyolc pedagógusból hatot a fővárosi Karinthy Frigyes Gimnáziumból bocsátottak el szerdán polgári engedetlenség miatt. A tanárok a sajtóból tudták meg kirúgásuk hírét, mivel a Belügyminisztérium sajtóosztálya előbb közölte az MTI-vel a hírt, mint ahogy a tanárok kézhez kapták a felmondást közlő levelet. Berta Beátával beszélgettünk, a gimnázium egyik tanárával, aki nem volt a kirúgottak közt, ami azért furcsa, mert ő ugyanúgy részt vett a polgári engedetlenségben, mint kollégái.

Döbbenetesnek nevezte, hogy a közlemény előbb jelent meg, mint hogy a tanárok megtudták volna a tartalmát. Azt mondta: a polgári engedetlenségre napokat számoltak, mindegy volt a tankerületnek, hogy egy nap hány órája volt az adott tanárnak. Neki egy olyan napért nem vontak le fizetést, amiért a többieknek igen, amikor részt vettek a tiltakozásban. Az igazgatótól se érkezett bővebb tájékoztatás.

Ez sokkoló nekik, bár valahol számítottak rá, hogy ilyen következménye lehet a polgári engedetlenségnek. De a bejelentés módja, az, hogy kiket érint és hogy "tényleg mindent meg lehet csinálni?", az a döbbenet – mondta. "Ebben eddig is együtt voltunk benne és együtt is leszünk" – hangsúlyozta. Jogorvoslatért mindenképp fordulnak, de valami gyorsabb dolgot is szeretnének. Reméli, más iskolák is megértik, hogy itt bármit meg lehet tenni bárkivel. Francia-, spanyol-, német-, magyar-média és biológiatanárt bocsátottak el, valamint, olyat is, aki angolul tanít földrajzot – sorolta.

 
Polgári engedetlenség a Karinthy Frigyes Gimnáziumnál
 
Több 18. kerületi iskolában tüntettek ma reggel a pedagógusok. Sokan a sztrájk és polgári engedetlenség eszközeihez nyúlnak, hogy végre meghallgassák őket. Több százan álltak ki mellettük - diákok, szülők, egykori tanítványok.
 

Sziklai Tamás ügyvéd, az Az Ügyvédekkel a Demokratikus Jogállamért Egyesület elnökségi tagja azt mondja, meglepő lenne, ha ezeket az elbocsátásokat nem ítélnék jogellenesnek egy munkajogi per esetén. Sziklai egyébként már korábban is nyújtott jogi segítséget a karinthys tanároknak, amikor átvették figyelmeztető levelüket a Külső-Pesti Tankerületi Központban annak vezetőjétől, Rábel Krisztinától még október elején. Az elbocsátások az ügyvéd szerint kimerítik a joggal való visszaélés fogalmát.

Úgy fogalmazott: szigorúan a munkajogi viszonyokat nézve ezek megalapozott munkaviszony-megszüntetések, csak azt az "apróságot" felejtik el, és ezt a bíróságnak szerinte a kölcseys és a most kirúgott tanárok ügyében is vizsgálnia kell, hogy milyen alapjogok sérültek a tanárok esetében. A sztrájkhoz, a munkabeszüntetéshez való jog sérült, és ezt kell alapul venni ahhoz, hogy meg lehessen ítélni egy ilyen felmondást. Az ügyvéd meggyőződése, hogy nem születhet más ítélet, mint az, hogy ezek jogellenes felmondások. Ha folytatják ezeket a kirúgásokat, előbb-utóbb nem lesz tanár, és akkor el lehet gondolkodni azon, hogy ki tehet arról, hogy a tanulók joga nem lesz biztosítva az oktatáshoz. Ezek támadható és mindenképpen megtámadandó felmondások – hangsúlyozta.

A szerdán elbocsátott nyolc pedagógus melletti kiállás jeleként demonstrációt tartott szerda este 18.30-tól az Egységes Diákfront a Belügyminisztérium épülete elé. "Találkozzunk este fél 7-kor a Belügyminisztériumnál, mutassuk meg, hogy így csak egyre dühösebbek leszünk és nem hallgatunk el, mert AZ OKTATÁS NEMZETI ÜGY", áll az esemény leírásában.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. 

Esti gyors
2022. november 30., szerda 18:30
Riporter: Bodnár Barna