„Klubrádió
A lényeg

PSZ: Felháborító, hogy kormánynak a megtorlás az egyetlen válasza az oktatás válságára

30/11/2022 16:40

| Szerző: Klubrádió

"Felháborítónak tartja a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), hogy a kormánynak csak a megtorlás, a megfélemlítés, a feszültség további gerjesztése, a tiltakozásukat polgári engedetlenséggel kifejező pedagógusok munkaviszonyának megszüntetése az egyetlen válasza az oktatás súlyos válságára" – írta a nyolc tanár kirúgása ellen tiltakozó szakszervezet.

Tiltakozik a PSZ a nyolc tanár szerdai kirúgása ellen, amelyből hat karinthys, egy eötvösös és egy a Vörösmarty Mihály Gimnázium tanára. Közölték: felháborítónak tartják, hogy a kormánynak csak a megtorlás, a megfélemlítés, a feszültség további gerjesztése, a tiltakozásukat polgári engedetlenséggel kifejező pedagógusok munkaviszonyának megszüntetése az egyetlen válasza az oktatás súlyos válságára. Érdemi párbeszéd, érdemi döntés nincs.

"A PSZ is kitart álláspontja mellett: a kirúgás aránytalan büntetés azokkal a pedagógusokkal szemben, akik éppen diákjaik jövője érdekében tiltakoznak. Ha a kormány nem korlátozta volna a sztrájkjogot, illetve azt visszaállította volna a tiltakozó tömegek követelésére, a polgári engedetlenségre, így annak szankciójára sem került volna sor" – hangsúlyozták.

Közben épp szerdán terjesztik elő a pestszentlőrinci önkormányzat közgyűlésén, hogy a Karinthy Frigyes Gimnázium tantestülete díszpolgári címet kapjon.

A XVIII. kerület polgármestere, Szaniszló Sándor a hvg.hu-nak azt mondta, a díszpolgárság megszavazása mellett lesz egy másik napirendi pont is, miszerint: „az önkormányzat 10 millió forintot különített el korábban arra az esetre, ha kerületi pedagógusokat retorzió érné tiltakozásuk miatt. Ebből 1-1 millió forinttal támogatják a hat kirúgott tanárt, a többieket pedig az engedetlenség miatt kifizetetlen óráikért kárpótolják.”

(Kiemelt kép: MTI/Soós Lajos)