„Klubrádió
A lényeg

Egyre dühösebbek a diákok, a BM elé vonulnak este a nyolc kirúgott tanár miatt

30/11/2022 14:36

| Szerző: Klubrádió

A ma kirúgott budapesti nyolc pedagógus melletti kiállás jeleként demonstrációt hirdetett este fél hétre az Egységes Diákfront a Belügyminisztérium épülete elé. "Találkozzunk este fél 7-kor a Belügyminisztériumnál, mutassuk meg, hogy így csak egyre dühösebbek leszünk és nem hallgatunk el, mert AZ OKTATÁS NEMZETI ÜGY", áll az esemény leírásában.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, kirúgták három fővárosi gimnázium nyolc tanárát polgári engedetlenség miatt. A Belügyminisztérium egészen pontosan azt közölte, a munkáltatói jogokat gyakorló tankerületi igazgatók december 1-ji hatállyal három fővárosi gimnázium nyolc pedagógusának szüntetik meg rendkívüli felmentéssel közalkalmazotti jogviszonyát. A közleményben az áll, hogy a Belügyminisztérium számos alkalommal hangsúlyozta: a diákok érdekeit helyezi mindenek elé. „Márpedig a pedagógus jogellenes munkamegtagadása korlátozza a tanuló tankötelezettségének teljesítését és a művelődés Alaptörvényben rögzített jogának gyakorlását.

Diákok a Tanárokért - Szolidaritási menet Budapesten
 
Diákok a Tanárokért. Fotó:MTI/Koszticsák Szilárd
 

A tárcához érkezett összesítés szerint a mai napon további 24 pedagógus kap tájékoztatást intézményének vezetőjétől arról, milyen következményekkel jár a munka jogellenes megtagadása.

A Klubrádió információ szerint a Külső-Pesti tankerülethez tartozó Karinthy Frigyes Gimnáziumban tanító pedagógusok is vannak az elbocsátottak között. Az említett gimnáziumban november 14-étől személyenként változó időtartamban, de összesen egy hétig sztrájkolt 34 pedagógus.

A tanárok a sajtóból tudták meg kirúgásuk hírét, mivel a Belügyminisztérium sajtóosztálya előbb közölte az MTI-vel a hírt, mint ahogy a tanárok kézhez kapták a felmondást közlő levelet – mondta a Klubrádiónak Berta Beáta, a Karinthy gimnázium egyik tanára. Őt egyébként nem bocsátották el az iskolából, ami azért furcsa, mert ugyanúgy részt vett a polgári engedetlenségben, mint kollégái.

2022. november 30. A lényeg / részlet, Berta Beáta (22.11.30.)
01:10
00:00


Kapin Lilla
, az Eötvös József Gimnázium matematika–biológia szakos tanára az egyike a kirúgott tanároknak. A 444-nek azt mondta: behívták az igazgatói irodába – ahol az igazgató és a három igazgatóhelyettes volt jelen – és közölték vele, hogy a nyolc kirúgott tanárból ő az egyik. Azt is elmondták neki, hogy az Eötvös tantestületében ő az egyetlen, akit kirúgtak. Azt az iskola vezetősége nem indokolta meg, hogy miért pont ő.

Kapin eddig az összes polgári engedetlenségben részt vett, mégis váratlanul érte a kirúgása. Szerinte az ő kirúgásának azért is van rossz üzenete, mert 1,5 éve tanít, tehát pályakezdő tanár. Egyelőre nem tudja, mihez fog kezdeni, vannak magántanítványai, őket szeretné továbbvinni, de az is megfordult a fejében, hogy elmegy biciklisfutárnak.

Értesüléseink szerint a Vörösmarty gimnáziumban a tanárok hazaküldték a gyerekeket, de nem mentek, a tanári előtt énekeltek.

Szeptemberben soha nem látott szolidaritási hullám indult el a pedagógustársadalomért, ami akkor lett még erősebb, amikor a Kölcsey Ferenc Gimnázium öt tanárát kirúgták, mert többször is részt vettek a polgári engedetlenségben. Azóta többször tartottak országos sztrájkot a fővárosban és szerte az országban, legutóbb november 18-án volt egységes munkabeszüntetés – emlékeztetett a Telex.

A magyar oktatásüggyel az Európai Bizottság sem kifejezetten elégedett.