„Klubrádió
A lényeg

Pankotai Lilit atrocitások érték a volt iskolájában, Budapesten tanul tovább

29/11/2022 20:11

| Szerző: Klubrádió

"Én döntöttem a távozásomról, nem rúgtak ki. A döntésemet nagyban befolyásolta a légkör, az iskolán belül történtek, és a nyomás, amit annak a célnak az eléréséért tettek rám, hogy önszántamból hagyjam el az iskolát" – nyilatkozta a Szabad Pécsnek Pankotai Lili, a diák, akit erős kifejezéseket is tartalmazó slam szerzeménye után ismert meg a közvélemény. A szöveget ugyanis a több tízezres október 23-i oktatásügyi tüntetésen adta elő.

Pankotai Lilit nagy tömeg ismerte meg október 23-án, mikor az oktatás jövőjéért szervezett budapesti tüntetésen előadott egy általa írt slam szöveget, amelyben trágár szavakat is használt. Utána sokan bírálták ezért, iskolája igazgatója is elhatárolódott, mondván: beszéde nem összeegyeztethető az egyházi értékekkel. Később Pécsen a szimpatizánsai flashmobot szerveztek, így álltak ki mellette. Szinén mellállt az ADOM és Noár, valamint mellette szólalt fel a pécsi bölcsészkar dékánja is.

Két hete kiderült, hogy a diák távozik a pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumból. A Szabad Pécsnek most azt is elmondta, hol tanul tovább: hivatalosan is a budapesti Alternatív Közgazdasági Gimnázium diákja lett. Elmondta, hogy ő döntött a távozás mellett, nem rúgták ki. Ugyanakkor nem önszántából tett így.

Úgy fogalmazott:, nyilvánvalóvá tette az igazgatóságnak az első megbeszélésen, hogy ugyanúgy, és ugyanitt szeretné folytatni a tanulmányait. Sajnos, ez a későbbiekben sem sikerült, így kénytelen volt távozni. "A döntésemet nagyban befolyásolta a légkör, az iskolán belül történtek, és a nyomás, amit annak a célnak az eléréséért tettek rám, hogy önszántamból hagyjam el az iskolát" – fogalmazott.

Arról is beszélt, hogy érték atrocitások, ezért is döntött a távozás mellett. "Például kiküldött az osztályfőnököm óráról. Ezután közölte az osztállyal, hogy velem nem hajlandó elmenni az osztálykirándulásra, így beszéljék meg velem, hogy én ne menjek, különben az egész osztályt nem viszi el" – mondta.  A szalagavatóval kapcsolatban is ilyen kijelentések voltak – tette hozzá.

Szerinte így célba ért az üzenet, hogy nem szívesen látják ott: "Az érzelmi sakkban tartás, megfélemlítés minden skáláját átjártam abban a három hétben, amit a beszédemet követően még eltöltöttem a Nagy Lajosban".

Emellett az igazgató közölte vele, hogy egy tanár kivételével mind azt mondta, hogy nem tudna vele együtt dolgozni. Kirúgni ugyanakkor szerinte nem akarták, mert mint mondta: "nem akartak mártírt csinálni belőle".