„Klubrádió
A lényeg

"A pályaelhagyók száma úgy nő, mint Mészáros Lőrinc vagyona"

23/10/2022 18:34

| Szerző: Klubrádió

Bozai Ákos gimnazista, az ADOM Diákmozgalom tagja a tanárokért tartott október 23-i szolidaritási tüntetésen azt mondta: a pályaelhagyók száma úgy nő, mint Mészáros Lőrinc vagyona. (…) "Milyen oktatás az, ahol a kémiát tesitanár tartja?" – tette fel a kérdést. A szervezők szerint 80 ezren voltak, zúgott a "Mocskos Fidesz" és az "Orbán, takarodj!". A korábbiakhoz képest erősebben fogalmaztak a megszólalók, akadt, aki általános sztrájkot követelt.

Egy Szombathely közelében élő gimnazista, az ADOM Diákmozgalom tagja volt a következő felszólaló. „Azért vagyok itt, mert rohadtul elegem van” – mondta Bozai Ákos. A magyar oktatási rendszer szerinte zuhanórepülésben van. „A pályaelhagyók száma úgy nő, mint Mészáros Lőrinc vagyona. (…) Milyen oktatás az, ahol a kémiát tesitanár tartja?

Törley Katalin vagyok, tanár. Még mindig” – így kezdte a Tanítanék mozgalom emblematikus tagja, aki nagy éljenzés mellett lépett színpadra. Pilz Olivér matematika-fizika szakos tanártársával rendhagyó tanórát tartottak a feltételes, a kijelentős és a felszólító módról. Ironikus órájukon példamondatokkal a kirúgásokról, az egyeztetések hiányáról és ezek következményeiről beszélnek amikor azt mondják, hogy az utóbbi hetek, hónapok eseményei egyenesen vezettek a mai demonstrációhoz.

Törley és Pilz a rendhagyó tanórán a közmédia rossz működéséről (lakájmédia, zsebtévé) is beszélnek, illetve említik Magyarország nehéz helyzetét az Európai Unióban („Ha a kormány nem lenne korrupt, akkor most nem kellene az Unióban a szőnyeg szélén állnia.”). Ezzel kapcsolatban visszatérnek Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ígéretére, amelyben az EU-s kifizetésekhez kötötte a pedagógusbérek rendezését. A felszólalók szerint ezek a szavak nem jelentenek semmit.

„Pusztán bérkérdést látni a megmozdulásokban azt mutatja, hogy önöknek a Duna két oldalán súlyos szövegértési problémái vannak, és hogy önöknek a tudás és az oktatás nem jelent semmit” – jelezte Törley. Felsorolták az oktatásügyben a bűnösök neveit Hoffmann Rózsától Pintér Sándorig és Orbán Viktorig, majd azt mondták, bocsánatot kellene kérniük, illetve több alázatot, tiszteletet mutatniuk. Felszólították őket, bízzák az oktatás kérdését azokra, akik értenek hozzá, az adófizetők pénzét pedig fordítsák arra, amire kell. „Szabadságot! Le a diktatúrával!” – így köszönt el a tüntető tömegtől Törley Katalin, a Kölcseyből kirúgott tanárok egyike.

Azt skandálta a műsorvezető a színpadon, hogy „ki nem ugrál, Pintér Sándor, hej, hej!”. Nagy Erzsébet a PDSZ-től azt mondta a Klubrádiónak, ilyen méretű tüntetésen még nem volt, egyesek 80 ezer résztvevőről is beszéltek. Zúgott a tömegben a "Mocskos Fidesz!" és a "Fizessétek ki a tanárainkat".

A TASZ jogásza, Zeller Judit azt mondta, jogvédőként nagy öröm látni, hogy az elmúlt hetekben egyre többen állnak ki magukért és egymásért. „Ha az iskola puszta gyerekmegőrző, akkor nincs oktatáshoz való jog, így az állam nem teljesíti kötelességét az állampolgárok felé” – mondta. „Bátorság nélkül nincs szabadság.” Zeller Judit beszédét „szabad ország, szabad oktatás” és „mocskos Fidesz” skandálás is félbeszakította. „Egy diáknak lehet igazolatlant adni, de ha az egész iskola üres marad, arra már nem lehet nem odafigyelni.”

Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezete (MKKSZ) vezetője több más szakszervezet nevében lép a színpadra, akik személyes jelenlétükkel erősítik az elhangzottakat. A sztrájkjog fontosságával kezdi mondandóját, amelyeket európai értékeknek nevez. A folytatásban az 1956. október 23-án kezdődött forradalom és napjaink társadalmi helyzetének párhuzamaira hívja fel a figyelmet. Boros Péterné szerint ilyen, hogy a diákok hónapok óta kiállnak tanáraik mellett az oktatás szabadságáért. Ez szerinte azt igazolja, hogy a pedagógusok jól végezték munkájukat. Boros Péterné felhívja a figyelmet, hogy nincs gondoskodó állam, ezért szerveződni kell, hozzáteszi a mostani, több szervezet összefogásával létrejövő erő történelmet ír. Hozzátette, legalább öt hónapra kellene emelni a munkanélküli járadék kifizetésének időtartamát. Közben többször felhangzik az "Orbán, takarodj!".

Nehezen igazodik már ki a kormány egymásnak sokszor ellentmondó állításai között a Társadalombiztosítási Dolgozók Szakszervezetének (TBDSZ) elnöke, Taskovics István. A szakszervezeti vezető elmondta, azt sem érti, hogy miért egy 1000 kilométernél is távolabbra lévő város (Brüsszel) a gátja a pedagógusok béremelésének, egy olyan város ráadásul, amelyik "úgy tűnik, állandóan mozgásban van, mert a kormány mindig meg akarja állítani". Taskovics azzal búcsúzott: „Éljenek a pedagógusok, éljenek a diákok, és éljenek a szülők!”

Köves Ferenc, a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezetétől azt mondta, szolidárisak azokkal a pedagógusokkal, akiket elbocsátottak, és azokkal is, akiket megfélemlítettek. Köves ’56-ról beszélt, majd úgy fogalmazott: „jelenleg nem külső hatalom fenyegeti a gyerekeink jövőjét, akiktől jelenleg féltenünk kell a jövőnket, azok a jelenlegi hatalom arrogáns, álszent urai, akik kereszténynek hazudják magunkat.” „A szegényeket belerúgják az árokba”, noha ez az a kormány, amely állítólag senkit nem hagy az út szélén – mondta.

Székely Tamás, a Vegyipari Dolgozók Szakszervezete szerint több százezer ember támogatja a tüntetőket. Hangsúlyozta: a tudás, a tanulás fegyver a hülyeség ellen. Követelte, hogy fizessék ki az adókból a tanárokat és ne kábítsanak az uniós pénzekkel. Hozzátette: "elég volt a cinizmusból és a jogtiprásból."

A színpadra lépett Kolesár András kata-károsult, aki azt mondta, "rá kell borítani az asztalt a hatalomra". A miniszterelnöknek is üzent, méghozzá azt: Orbán, szorul a hurok, most tűlünk kell félned." Hozzátette: a változást nem szép hosszú beszédekkel és tüntetésekkel kell elérni, hanem tettekkel”. Utóbbi után azt mondta, "általános sztrájkra van szükség", és a kukások megmutatták hogy kell. "Ruszkik haza, ruszkik haza" – kiabálta a tömeg.

„A kormányunknak nem vagyok szimpatikus, mert rengetegszer léptem fel a döntéseik ellen, nő vagyok és diplomát is szeretnék” – kezdte beszédét az ADOM Diákmozgalom tagja, Pajda Renáta. Elmesélte történetét, hogy miért nem ment tanárnak: esetében a rendszer már csírájában elnyomta ezt az elképzelését.

A tüntetés végén a színpadon azt mondta Lengyel Tamás műsorvezető, hogy „a mostani tüntetés nem befejezése, hanem folytatása ügyünknek, a változás elkezdődött”. Majd kiadták a jelszót: "Összefogunk, nem félünk, folytatjuk!". Ezután elénekelték a Himnuszt, és a tüntetés hivatalos része véget ért. Amint bejelentették a tüntetés végét, a tömeg jelentős része elindult haza.

A tanárokért tartott október 23-i szolidaritási tüntetésről, amely a Kálvin téren indult, és a Műegyetem raktpartra, a Petőfi híd közelébe ért, ITT és ITT írtunk korábban. 

(forrás: Telex, hvg.hu, 24.hu)