„Klubrádió
A lényeg

Több tízezren lehetnek a tanár-diák tüntetésen

23/10/2022 17:20

| Szerző: Klubrádió

A tanárokért tartott szolidaritási tüntetésen a szervezők szerint ötvenezren lehetnek, és tudósítóink szerint is több tízezren vannak. Felszólalt Karácsony Gergely, aki szerint a szabad magyar oktatás felszámolása azzal kezdődött, amikor elvették a közösségektől az iskoláikat, majd azzal folytatódott, hogy elvették a szabad tankönyvválasztást. Schermann Fruzsina, az ADOM Diákmozgalom elnöke közölte: "Egy elnyomó hatalom ignorál minket" (…) de nem feledjük a pökhendiséget és a gaztetteket".

„Kiállni az ország jövőjéért, ez az igazi hazaszeretet” – mondta az október 23-i esemény egyik műsorvezetője, Lengyel Tamás színész.

Az első felszólaló Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely volt. „Csak azért vagyok most itt a színpadon, hogy átadjam a színpadot másoknak, akik biztosan sokkal fontosabbak” – mondta. Elmondta, nemcsak főpolgármesterként van itt, hanem apaként is. Fiatalabb korában, amikor tüntetésekre járt, azt gondolta, ha egyszer eljön a szabadság, akkor azt már soha nem fogják elvenni.

 
kép: Klubrádió
 

Karácsony elmesélte, hogy 1989. október 23-án rekedtre kiabálta magát azzal, hogy „Ruszkik haza!”. Jelezte, büszke a feleségére, aki az egyik legszebb hivatást űzi, ugyanis tanító. Beszélt arról, hogy a szabad magyar oktatás felszámolása azzal kezdődött, amikor elvették a közösségektől az iskoláikat, majd azzal folytatódott, hogy elvették a szabad tankönyvválasztást. Orbán Viktor beszédére utalva azt mondta, tudja, hogy Budapest nem egyenlő az országgal, de a kormány se egyenlő az országgal, az iskola az egyetlen, amelyről ez elmondható, mert egyszerre képviseli a múltat, a jelent és a jövőt.

Tudósítónknak az egyik résztvevő azt mondta, „mindenki kijött, akinek valami baja van a kormánnyal”. A Klubrádió helyszíni tudósítója legalább 20-25 ezer ember vonult át a Szabadság hídon a Műegyetem rakpartra. A szervezők fél hat előtt ötvenezres tömegről beszéltek. Teljesen vegyes a kép, ami a résztvevőket illeti, tizenéves diákok, egyetemisták, húsz-harminc évesek, középkorúak (gyerekkekkel akár), és idősebbek is vannak.

Schermann Fruzsina, az ADOM Diákmozgalom elnöke volt a következő felszólaló. "Nem félünk, nem hátrálunk, nekünk van igazunk" – mondta. Szerinte több mint 50 ezren vannak a tüntetésen. "Egy elnyomó hatalom ignorál minket" (…) de nem feledjük a pökhendiséget és a gaztetteket" – mondta, Maruzsa Zoltánnak és Pintér Sándornak címezve, majd hozzátette: "teszünk róla, hogy az ország se felejtsen el minket." A miniszterelnökre utalva megjegyezte, csak ők mernek szabad téren tüntetni.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének választmányi tagja hangsúlyozta, már kezelhetetlen a pedagógushiány. Azt mondta, ma már nem a bérekért és a munkaterhelés csökkentéséért, illetve a sztrájkjogért tüntetnek, de a jogellenes munkáltatói eszközök ellen is. A PDSZ képviselője úgy folytatta: nem csak pedagósusok, de más társadalmi csoportok tagjai is oda jutottak, hogy el kell dönteniük, esznek-e vagy fűtenek. Szerinte az alacsony bérekkel a hatalom célja a bizonytalanság érzésének növelése.

Azzal folytatta beszédét, hogy a pazarló tankerületi rendszerre és milliós jutalmakra, és a szolgálati autókra költenek, miközben a diákok 18 fokban ülnek a tantermekben. Elegük van a brüsszelezésből, a lesajnálásból és a hazudozásból és abból, hogy totálisan leépítették a közoktatást. A PDSZ tagja szerint összeomlott a közoktatás és a szakképzést is jó lenne lábra állítani. Felsorolta a követeléseiket, a többi közt a túlórák kifizetését, a bérkompenzációt, a szakképzésben dolgozók közalkalmazotti jogviszonyának visszaállítását szeretnék elérni, továbbá a sztrájktörvény módosítását, hogy a közoktatásban is alkalmazható legyen ez a nyomásgyakorlási forma. Nagy Erzsébet ezután a szakszervezetekkel való érdekegyeztetés rendszerének helyreállításáról beszélt. Az Egységes Diákfront követelései is elhangzottak: megoldást a tanárhiányra, használható tananyagot, élhetőbb körülményeket az iskolákban, a sztrájkjog visszaadását és több figyelmet az oktatásra.

„A magyar kormány nem fogja fel, hogy a pályakezdő pedagógusok nem tudnak megélni a bérükből. Nettóban összesen egy 500 eurós bankjegy a fizetésük, amire a pénzintézetek még hitelt sem adnak nekik” – mondta Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, Szabó Zsuzsa. Amíg sokkal több pedagógus megy nyugdíjba, mint amennyi érkezik, addig veszélyben van a diákok jövője – tette hozzá. „A baloldalozás, a brüsszelezés nem válasz a követeléseinkre!” – hangsúlyozta. Szabó Zsuzsa beszédét néha „Orbán takarodj” skandálás szakítja meg.

Az eseményen a szervező ADOM és a PDSZ mellett részt vesz: a Tanítanék, a Magyar Anyák és a KATA károsultak. A felszólalók mellett fellép a Carson Coma, a Belmondo és a Dope Calypso. A Belmondo frontembere, Czutor Zoltán Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdost parodizálva azt mondta: "Legyetek bátorak", és megjegyezte: "egy fideszes tüntetésen már nem lehet kimondani, hogy ruszkik haza".

A Kálvin téren indult tüntetés előzményeiről ITT írtunk.