„Klubrádió
A lényeg

Elkezdődött a szolidaritási tüntetés a tanárokért

23/10/2022 16:10

| Szerző: Klubrádió

Szolidaritási tüntetést tartanak Budapesten, a tanárokért. A demonstráció a Kálvin térről indult, a Vámház körút érintésével megy a tömeg a Fővám térre, azt követően pedig átsétáltak a Szabadság hídon és a Műegyetem rakpartra érkeznek meg. A Klubrádió helyszíni tudósítója szerint legalább 13-14 ezer ember lehet kint.

Pár perccel a meghirdetett négy órás kezdés előtt a Kálvin téren már több százan gyűltek össze az ADOM Diákmozgalom és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete által meghirdetett szolidaritási tüntetésen. A tömegben lehetett látni Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt és Törley Katalint, a Tanítanék Mozgalom egyik alapítóját is, akit nemrég kirúgtak a Kölcsey Ferenc Gimnáziumból, mert részt vett a polgári engedetlenségben.

 
tüntető diákok a Kálvin téren, fotó: Klubrádió
 

A tömegben sok a diák és többen kockás ingben vannak. Tudósítónk több kemény kormányellenes molinót látott, felhozták a résztvevők Orbán Viktor csaknem havi 5 millió forintos fizetését, volt, aki az O1G jelszót vette elő, üzentek az abortuszrendelettel kapcsolatban ("Szívhang helyett a tanárokat hallgassátok meg"), és Vlagyimir Putyinnak is ("Magyarország tömeggyilkos szeretője"). Élő közvetítésünk a demonstráció elejéről:

A demonstráció a Kálvin térről indult, a Vámház körút érintésével ment a tömeg a Fővám térre, azt követően pedig átsétáltak a Szabadság hídon és a Műegyetem rakpartra érkeznek meg. A Múzeum körúton nem járnak a villamosok és a buszok. Több ezer résztvevővel indult a felvonulás, sokan egyből a beszédek helyszínére mentek. Amikor a tömeg eleje elérte a Műegyetem rakpart Petőfi hídhoz közeli részén lévő színpadot, még sokan jöttek a Szabadság híd felől. A Klubrádió helyszíni tudósítója szerint 5 óra körül 13-14 ezren vonultak már el a Szabadság híd irányába. A hídon vonulók közül többen "Mocskos Fidesz" skandálásba kezdtek, erre a szervezők a megszokott "Tanár nélkül nincs jövő"-vel válaszoltak. Felhangzott a "Szabad ország, szabad oktatás!" és a "Fizessétek meg a tanárainkat!" is.

 
kép: Klubrádió
 

Kiskőrösön is tüntettek: Legalább 160 bátor ember állt ki az oktatás-nevelésben dolgozók és az oktatás jövője mellett, pártpolitikától függetlenül!” – írta a demonstráció szervezője. Salgótarjánban és Békéscsabán is volt hasonló esemény, Egerben pedig este 6 órától terveznek megmozdulást az oktatás helyzetének javításáért.

(forrás: Telex, kiemelt kép: Klubrádió)