„Köszönjük,
A lényeg

A BM előtt tüntettek a kirúgott tanárokért

30/11/2022 18:53

| Szerző: Klubrádió

"Pintér, gyere le!" – skandálták a Belügyminisztérium épülete előtt összegyűlt demonstrálók, akik nyolc tanár szerdai kirúgása ellen tiltakoztak. Törley Katalin, októberben elbocsájtott pedagógus azt kérdezte: a kormány egymillió gyereken akar bosszút állni? A megmozdulást az Egységes Diákfront szervezte.

„Ma megint lecsapott a hatalom keze, nyolc tanárt rúgtak ki, mert kiálltak a jövőjükért, a jövőnkért!” – írja közleményében az Egységes Diákfront, amely a szerdán a kirúgott tanárok mellett tüntetést hirdetett meg a Belügyminisztérium épülete elé, „Elegünk van!” címmel.

A BM épülete előtti járdát lezárták a rendőrök, a demonstrálók csak az úttesten lehettek, ahol leállt a forgalom. „Pintér, gyere le” és „Ne nézzetek hülyének!” – skandálták a tüntetők, akik eléggé hangosak és sok köztük a diák. Időközben egyre többen érkeznek a térre, háromnegyed hét körül már több százan lehettek.

„Sokkal-sokkal dühösebb vagyok, mint két hónappal ezelőtt” – kezdte beszédét a Kölcsey Gimnázium októberben elbocsátott tanára, Törley Katalin. Majd felolvasta a Belügyminisztérium ma megjelent közleményét a tanárok kirúgásának okáról, amit a tömeg hangosan kifütyült. Azt mondta, ezt a közleményt korábban adták ki, mint hogy a tanárok megtudták a kirúgásukat.

A kormány egymillió gyereken akar bosszút állni? – tette fel a kérdést Törley. Ezt követően sorra vette, hogy kiket rúgtak ki: van köztük végzős osztályfőnök, pályakezdő tanár. A Tanítanék Mozgalom vezetője szerint nem véletlen, hogy most történtek kirúgások: jelenleg az országban nincs benzin, nem jön pénz az EU-tól, de a kormány most kezd el bosszút állni a tanárokon. A kirúgott tanár végül Maruzsa Zoltánt, Pintér Sándort és Orbán Viktort is lemondásra szólította fel.

A szerda estére meghirdetett tüntetés Facebook-eseményében azt írták a szervezők, hogy „hosszú hónapok tiltakozásai után nem, hogy a megoldást keresné a hatalom, hanem egyre erősebb megfélemlítő, diktatórikus eszközökhöz nyúl”. Hozzáteszik, azt szeretnék megmutatni, hogy így csak egyre dühösebben lesznek és nem hallgatnak el, mert „az oktatás nemzeti ügy”.

Hamar kiderült, hogy a nyolc kirúgott tanár közül hatan a XVIII. kerületi Karinthy Frigyes Gimnáziumban dolgoznak, egy pedagógus az Eötvös József Gimnáziumban, egy pedig a Vörösmarty Mihály Gimnáziumban tanít.

Újabb demonstráció lesz: a Tanítanék Mozgalom szombaton délután öt órára hirdetett tüntetést a Klebelsberg Központ budapesti épülete elé. „Pintér Sándor belügyminiszter ámokfutását nem tűrhetjük tovább, a nevéhez köthető november végi elbocsátások kizárólag a kegyetlen megtorlásról szólnak. Pintér mellett azonban ideje felelősségre vonnunk a tankerületi vezetőket is, akik mindeddig tétlenül nézték mindezt” – olvasható a Tanítanék közleményében.

(forrás: Telex, kiemelt képünk illusztráció)