„Köszönjük,
Esti gyors

PSZ: Hogy lesz ebből béremelés, valódi-e a kormány szándéka?

28/11/2022 21:42

| Szerző: Klubrádió/szg

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke azt mondta: a költségvetésben még a kormány által ígért 10 százalékos béremelésnek a fedezete sincs benne, nagyjából ugyanannyi pénzt fordítanak bérekre, mint 2022-ben. Nem tudják, hogy lesz ebből béremelés, milyen tartalékból, ha egyáltalán van rá valódi szándéka a kormánynak – jegyezte meg.

2022. november 28. Esti gyors / részlet, Totyik Tamás (22.11.28.)
05:10
00:00


Totyik Tamást, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnökét Brüsszelben értük el. Arról kérdeztük az Esti gyorsban, hogy a kormány szerint éppen "Brüsszelen", vagyis az EU-n múlik a pedagógusok fizetésemelése.

Azt mondta: ez egyértelműen kommunikációs trükk a kormány részéről, és nem is értik, hogy ha az oktatást nemzeti ügynek tekintik, akkor miért az elsőszámú közellenségnek kikiáltott Brüsszeltől várják a pénzt, ez milyen nemzeti ügy. De hozzátette, hogy oktatási kérdésekben az Európai Bizottság és a kormány álláspontja között nincs nagy eltérés, a jogállamisági kérdésekben van nagy eltérés, és ha ez utóbbiban nem tudnak megállapodni, akkor feltehetően az oktatásügyi pénzek is elvesznek. Megjegyezte: az EU-s támogatás összértéke a teljes támogatás 50 százalékát teszi ki, a kormánynak a másik 50 százalékot hozzá kell tennie.

Elmondta, kedden a Bizottság és három európai parlamenti frakció képviselői fogadják őket. Szerinte kompromisszumos megállapodásnak kell lennie, hogy a jogállamisági feltételeket teljesítse a kormány, mert az mindenki érdeke, hogy megfelelő jogbiztonság legyen az országban. Ne lehessen azt megcsinálni, hogy egy éjszakai önálló képviselői indítvánnyal bármilyen törvényt át lehet vinni a parlamenten.

Hittantanárok fizetésemelése

A hitoktatók bérrendezése azért lényegtelen ebből a szempontból, mert az állam az egyházakkal kötött megállapodást, külön normatív finanszírozás van részükre. Azonban ami érdekes, hogy a költségvetési év még el se kezdődött, és máris módosítani kellett a kormánynak a számokat, mert alulterveztek. A másik, amire felhívta a figyelmet, hogy a költségvetésben még a kormány által ígért 10 százalékos béremelésnek a fedezete sincs benne, nagyjából ugyanannyi pénzt fordítanak bérekre, mint 2022-ben. Nem tudják, hogy lesz ebből béremelés, milyen tartalékból akarják megoldani, ha van valódi szándéka erre a kormánynak – jegyezte meg.

Nagyon sokat kellene tárgyalniuk a kormánnyal, mert ők csak a bérkérdésre szűkítik le ezt a vitát. Noha ez komplex kérdés, amelynek része az esélyegyenlőség, a diákok munkaterheinek csökkentése és az elavult nemzeti alaptanterv felülvizsgálata.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: PSZ / Facebook

Esti gyors / interjú Totyik Tamással
2022.11.28., hétfő 18:40
Műsorvezető: Bolgár György