„Klubrádió
Reggeli gyors

Elmagyarázták Orbánnak, milyen választási lehetőségei vannak

28/11/2022 08:54

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Orbán még legalább két évig kaphat olajat és gázt a Kremltől, feltéve, hogy az oroszok nem rombolják le az ukrán infrastruktúrát. Zárt ajtók mögött európaiak feltették a kérdést Orbánéknak: továbbra is a Kreml barátja lesz, vagy tagja marad az Uniónak? Mire számíthat majd Magyarország, ha Ukrajna is EU tag lesz? Magyarországon nehéz a független sajtó helyzete. Karácsony szégyelli, hogy az egész országot leoroszbarátozzák. Nemzetközi lapszemle. 

2022. november 28. Lapszemle 20221128/Csernyánszky
06:15
00:00

Az ország megosztottságáról beszélt az Evropejszakaja Pravdának adott interjúban Karácsony Gergely polgármester, aki hangsúlyozta, hogy a magyar kormány nem egyenlő a magyar néppel, előbbi az orosz propagandát és fakenews-t teljes mértékben átveszi. Szerinte még a Fidesz szavazók többsége sem oroszpárti, sőt békeszerető és Ukrajna oldalán áll.

Szégyelli magát, amikor nemzetközi fórumon hazánkat egyszerűen oroszbarátnak titulálják. Nem becsüli le azt a veszélyt, amit az ukrán területek és Kárpátalja az elcsatolása jelentene. Az ezzel kapcsolatban felmerülő feltételezésektől a magyar kormány nem határolódott el egyértelműen. Kiderült, hogy nem igaz, hogy a gáz sokkal drágább, ha nem orosz, így a magyar kormány narratívája megbukott.

Az orosz függőségtől meg kell szabadítani Európát. Orbán nem a nemzet érdekeit, hanem a saját rövid távú érdekeit helyezi előtérbe, ha a szankciókról és bármi másról is szó legyen, mondta.

Alexander Faludy, Faludy György unokája, hosszabb tanulmányt írt a magyar médiaviszonyokról a brit Inews portálra. Nem elég, hogy a magyar média 80%-a a kormány fennhatósága alatt van, de még be is mocskolják, lejáratják és megfélemlítik az újságírókat – írta, miután erről több újságírótól is hallott, akik arról beszéltek, hogy a kormány az információkat elzárja a független sajtótól, és csak utólag, kizárólag kormányzati híradásokból értesülhetnek az eseményekről.

15 évvel ezelőtt egy minisztert is fel lehetett hívni, aki válaszolt is az újságírók kérdésére, most pedig még a sajtóosztályok telefonszámát sem adják ki. Rengeteg a névtelen kommentelő, ami arra utal, az emberek félnek. A Magyar Hang főszerkesztője arról beszélt, hogy senki nem vállalja Magyarországon a hetilapjuk nyomtatását, ezért Szlovákiában kell kinyomtatniuk.

A V4-ek mostani találkozója kapcsán Petr Fiala, cseh kormányfő elmondta, hogy Orbán különutassága egyre bonyolultabbá teszi az oroszok háborúja miatti helyzetet.

Az Euronews beszámolt arról, hogy a tanárok petíciót nyújtottak át a kormánynak, amelyben az oktatás sürgős reformját és béremelést követelnek. A tudósító kitér arra is, hogy az Orbán-kormány felszámolta az oktatási minisztériumot, amely most egy volt rendőrtiszt által vezetett belügyminisztérium alá tartozik. Nem ok nélkül követelik a pedagógusok a tárca visszaállítását, illetve azt, hogy emeljék a béreket. Máskülönben a fiatalok nem mennek pedagógusnak, és elfogynak a tanárok az iskolából. Orbán viszont még mindig azt állítja, hogy Brüsszeltől függ a pedagógusok keresete, mert csak abból a forrásból tud béremelést adni.

Miért változtatta meg hirtelen Orbán Ukrajna területi integritásáról és szuverenitásáról az álláspontját? Az ukrán 24TV elemzése szerint ebben is Orbán gazdasági érdekei játszanak közre - állítja Andrij Vigirinszkij politikai elemző. A Kreml egyik kiszolgálója már az Oroszország jelentette fenyegetésről is mer beszélni. Igaz, a történelmi hűség kedvéért megjegyzi, hogy a magyar kormányfő soha nem tagadta Ukrajna jogát a szuverenitáshoz, illetve nem ismerte el az oroszok által annektált Krímet sem. És míg a mai napig tiltakozik az Ukrajnának nyújtandó 18 milliárd eurós hitel ellen, az uniós pénzekről való brüsszeli döntés határidejéhez közeledve mégiscsak megszavazta azt.

A politológus szerint Orbán még legalább két évig kaphat olajat és gázt a Kremltől, feltéve, hogy az oroszok nem rombolják le az ukrán infrastruktúrát, amely biztosítja a vezetékek működését. És az sem kizárt, hogy hamarosan fegyvereket szállít, illetve megengedi azok átszállítását Magyarországon, amitől eddig kategorikusan elzárkózott.

Az elemző szerint zárt ajtók mögött feltették a kérdést Orbánéknak: továbbra is a Kreml barátja lesz és akkor izolálódik az Unión belül, vagy tagja marad az Uniónak. Az elemzés szerint Orbán biztosan kap valamit az oroszoktól a támogatásért cserébe, de erről konkrétumot ő sem tudott mondani. Viszont számításba kell vennie a kormánynak azt is, hogy előbb utóbb az egyáltalán nem jelentéktelen Ukrajna is az Unió része lesz, és bizony akkor majd nem fogja szavazataival támogatni Magyarországot.