„Klubrádió
A lényeg

Novákot kérik, ne írja alá a törvénycsomagot

28/11/2022 05:59

Múlt hétfőn a szociális törvény módosító csomagját - melyet az ellenzék lex megdöglesznek nevez - a kormánypárt elfogadta. Most az önkormányzati szövetség kéri az államfőt, hogy ne írja alá a törvényt.

Karácsony Gergely osztotta meg Facebook-oldalán azt a nyílt levelet, melyet mint a Magyar Önkormányzatok Szövetségének társelnöke, ő is aláírt Gémesi György elnökkel és Eszes Béla társelnökkel együtt.

Ebben arra kérik a hétvégén Ukrajnában járt Novák Katalint, ne írja alá a szociális törvényt, ha meg akar felelni a beiktatási beszédében elmondottaknak, miszerint felelősséget vállal a rászoruló honfitársainkért. Az egyeztetés és hatásvizsgálat nélkül megváltoztatott törvény ugyanis a hazai szociálpolitikát alapjaiban forgatná fel, az állam felelősségét megszüntetve. A Magyar Önkormányzatok Szövetségének vezetőinek véleménye szerint a törvénymódosítással tovább nőne a létbizonytalanság egyes társadalmi csoportokban, ahogyan a vagyoni és területi egyenlőtlenségek is. Az állam pedig források biztosítása nélkül hárítana szociálpolitikai feladatokat az anyagilag egyébként is kivéreztetett önkormányzatokra.