„Klubrádió
A lényeg

Novák Katalin találkozása Zelenszkijjel

26/11/2022 13:55

| Szerző: Klubrádió

„Itt vagyok Kijevben az ukrán elnök meghívására. Ahol baj van, ott segítünk” - tette közzé a Facebookon Novák Katalin, aki Kijevbe utazott vonattal, hogy más európai kormányfőkkel és államfőkkel együtt tiszteletét tegye a holodomorra, a 30-as évekbeli nagy ukrán éhínségre való emlékezés első napján.

Közös fotó is született, melyen a Grain from Ukraine; bravery feeds planet - magyarul: Gabonát Ukrajnából, a bátorság eteti a bolygót - felirat alatt állnak az ukrán, lengyel, a belga és észt miniszterelnök mellett Zelenszkij ukrán elnökkel együtt a magyar államfő, aki éjszaka utazott Kijevbe.

A Grain from Ukraine az a program, mely a harmadik világ országait látja el ukrán gabonával, és ezt épp szombaton nyitották meg, azon az emléknapon, melyen az 1932-33-as nagy ukrán éhínségről emlékeztek meg, melynek során több millióan haltak meg.

Orbán Viktor kormányfő nem utazott el Kijevbe, pedig Zelenszkij már régen meghívta őt az ukrán fővárosba, és amikor a lengyel, szlovák és cseh miniszterelnökök Kijevbe mentek márciusban, Orbán nem tartott velük. Korábban is csak Nagy István agrárminiszter ment el Kárpátaljára, de Kijevben eddig a magyar diplomácia nem tette tiszteletét, noha a háború már 9 hónapja tart.