„Klubrádió
A lényeg

Kirúgott tanár: Láttam, hogy a hatalom fájdalmat okozott a diákjaimnak

30/11/2022 20:19

| Szerző: Klubrádió

A Karinthy Gimnázium egyik kirúgott tanára, Rábai János a Belügyminisztérium előtt tartott demonstráción azt mondta: láttam, hogy a hatalom fájdalmat okozott a diákjaimnak, ezt pedig nem fogom hagyni. Törley Katalin szerint radikális munkabeszüntetésre van szükség. A diákok országos ülősztrájkot szerveznek december 8-ra és december 9-én az MTVA elé szerveznek tüntetést.

„Sokkal-sokkal dühösebb vagyok, mint két hónappal ezelőtt” – kezdte beszédét a Kölcsey Gimnázium októberben elbocsátott tanára, Törley Katalin. Majd felolvasta a Belügyminisztérium ma megjelent közleményét a tanárok kirúgásának okáról, amit a tömeg hangosan kifütyült. Azt mondta, ezt a közleményt korábban adták ki, mint hogy a tanárok megtudták a kirúgásukat.

A kormány egymillió gyereken akar bosszút állni? – tette fel a kérdést Törley. Ezt követően sorra vette, hogy kiket rúgtak ki: van köztük végzős osztályfőnök, pályakezdő tanár. A Tanítanék Mozgalom vezetője szerint nem véletlen, hogy most történtek kirúgások: jelenleg az országban nincs benzin, nem jön pénz az EU-tól, de a kormány most kezd el bosszút állni a tanárokon. A kirúgott tanár végül Maruzsa Zoltánt, Pintér Sándort és Orbán Viktort is lemondásra szólította fel.

Törley Katalin a Tanítanék Mozgalom, a Pedagógus Egység és a Tanárok a Tanárokért szervezet nevében mindenkit meghívott a szombaton délután öttől kezdődő tüntetésre. "Hosszú ellenállásra kell készülnünk" – mondta. 

A szülőktől Törley Katalin azt kérte, hogy védjék meg a tanárokat, a diákoktól pedig azt, hogy szervezkedjenek. A tanároknak pedig azt üzente: álljanak le, radikális munkabeszüntetésre van szükség. Majd bejelentette, hogy csütörtöktől több iskolában sem fognak dolgozni a tanárok, arra biztatott mindenkit, hogy tegyen hasonlóan. Karinthy Gimnáziumból például húszan nem veszik fel a munkát csütörtökön. „Általános sztrájk” – skandálták az összegyűltek Törley Katalin beszéde után.

A Karinthy Gimnázium egyik kirúgott tanára, Rábai János azt mondta, nem fogják őket elhallgattatni. Egy szalagot mutatott, amit múlt héten tűztek föl az osztályára, és most azt mondták neki: nem fejezheti be velük a tanévet. „Hát be fogom” – válaszolta. Majd hozzátette: Láttam, hogy a hatalom fájdalmat okoztak a diákjaimnak, ezt pedig nem fogom hagyni. Szerinte se a tüntetéseknek, se a megfélemlítéseknek nem lesz vége, így ki kell tartani. 

„A csend nem rend” és „Elegünk van” skandálták a Belügyminisztérium előtt tüntetők.

„Olyan tanárokat rúgnak ki, akik nem csak megtanítanak minket olvasni és számolni, hanem azt is, hogy hogyan kell élni és szeretni.” „Veletek vagyunk, mert úgy tűnik, hogy a Belügyminisztérium nincs veletek” – mondta a Karinthy Gimnázium egyik diákja. Miután megtudta a hírt, ő sírni kezdett, majd egy mellette elsétáló tanárnő is elsírta magát.

Berta Beáta karinthys tanár a sajtóból tudta meg, hogy kollégáit kirúgták és bár számított rá, hogy köztük lesz, de az igazgató közölte vele, hogy ő pont nincs köztük. Bejelentette, hogy a Karinthy Gimnázium tanárainak nagy része csütörtöktől határozatlan idejű engedetlenségbe kezd.

A tüntetés miatt lezárták a József Attila utcát az Október 6. utca és a Széchenyi István tér között a Lánchíd irányába. Tudósítások szerint ezren lehettek.

December 3-án a Klik épülete előtt tüntetnek, december 8-án országos ülősztrájkot, a belügy épülete előtt virrasztást terveznek a diákok. December 9-én pedig az MTVA épülete elé mennek demonstrálni.

Az Egységes Diákfront fél 7-kor kezdődött, a Belügyminisztérium előtt tartott tüntetésének végét este nyolc óra után jelentették be.