„Klubrádió
Megbeszéljük...

Totyik a tanárkirúgásokról: Ez a megfélemlítés csak olaj a tűzre

30/11/2022 19:13

| Szerző: Klubrádió

Már várták az újabb retorziót – mondta a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke, aki úgy tudja, hogy az egyik iskolában azon gondolkodnak, hogy a teljes tantestület feláll.

2022. november 30. Megbeszéljük...Totyik Tamás 22.11.30.
11:26
00:00

Vártak-e erre az újabb támadásra? – szegezte neki a kérdést a nyolc újabb budapesti tanár mai kirúgásának híre nyomán Totyik Tamásnak a Megbeszéljükben Bolgár Gyögy.

Vártuk a retorziót – biztosította Totyik – hiszen Kovács Zoltán kormányszóvivő tisztázta: figyelnek és nem felejtenek. Vagyis nem áll el a hatalom attól, hogy a kollégáikat megfélemlítse. De ez a megfélemlítés szerinte visszafelé sül el és csak olaj a tűzre, a diákok estére már meg is hirdettek egy demonstrációt a BM elé.

A szakszervezet a büntetés módjával és arányával abszolút nem ért egyet és minden jogi segítséget meg foga adni a TASZ-on és a Helsinki Bizottságon keresztül – tette hozzá.

A történtek hatásáról szólva az alelnök elárulta: úgy tudja, az iskolában, ahol a legnagyobb arányú volt az elbocsátás, azon gondolkodnak, hogy

a teljes tantestület feláll.

 
Fotó: 
Klubrádió
 

Értesülése szerint ez a hír már Brüsszelig is eljutott.

Ami a perspektívákat illeti, Totyik Tamás úgy gondolja, ugyanaz történik majd, mint szeptemberben, amoikor az első öt tanárt elbocsátották: újra lángra kap a tiltakozás. A kormány elszámította magát, amikor azt gondolta, hogy most már hideg van, csökken a tiltakozási kedv. „De a kollégáknak már annyira tele van a hócipőjük, hogy a határozottabb fellépéstől sem riadnak vissza" – figyelmeztetett. 

Totyik szerint lehet bővíteni, erősíteni a kormány elleni tiltakozást, ismereteik szerint a volánosok is sztrájkot akarnak szervezni január első napjaira és vasutasok is jelezték, hogy várják a szakszervezeteiktől a határozottabb fellépést. Az egészségügyi szakdolgozók, a szociális és a közgyűjteményi dolgozók is egyre elégedetlenebbek. A kérdés csak az, hogy melyik szakszervezet lesz az, amelyik az utcára tudja szólítani őket, egyesítve az erőket.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: Klubrádió

Megbeszéljük...
2022. november 30., szerda 16:45
Műsorvezető: Bolgár György