„Klubrádió
Realitás - Politikai útkeresés

Történelmi pillanat – milliárdos gázszámlák a városoknak

24/09/2022 18:12

| Szerző: Klubrádió

Egyre többet hallani olyan híreket, hogy egyes önkormányzatok uszodákat, művelődési házakat, színházakat kénytelen bezárni, ha ki akarják fizetni a sokszorosára nőtt gáz- és villanyszámlákat. A polgármesterek attól tartanak, hogy sok település számára ezek az intézkedések sem lesznek elegendőek. Akár az is előfordulhat, hogy nem lesz közvilágítás. A Realitásban Rózsa Péter műsorvezető arra volt kíváncsi, honnan tudná ezt a rengeteg többletköltséget egy önkormányzat kitermelni, pont most, miután az elmúlt években végignéztük, ahogy az állam megfosztja jogaiktól és forrásaiktól az önkormányzatokat. A műsor vendégei Szücsné Posztovics Ilona, Tatabánya polgármestere, Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere, valamint Schmidt Jenő, Tab polgármestere, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke voltak. A polgármesterek mind egyetértek abban, hogy nehéz tél elé nézünk, amely súlyos problémákat fog okozni városvezetéseknek. Azonban azt is látják, hogy történelmi pillanatban vagyunk: most kellene újratárgyalni az állami források felhasználását és elosztását, hiszen itt mindannyiunk életkörülményeiről van szó.

2022. szeptember 16. Realitás - Politikai útkeresés (2022. szeptember 16., péntek 15:00)
50:15
00:00
Műsorvezetők: Rózsa Péter Szerkesztők: Somfai Péter

Szücsné Posztovics Ilona még keresi a magyarázatot arra, hogyan jutott el a világ és egész Európa ehhez a brutális energiaár-növekedéshez. Szerinte a háború mindössze az alapanyag- beszerzés és gyártás tekintetében jelent nehézséget, a helyzet valódi oka azonban nem ez.

A polgármester szerint Tatabánya működési költségvetését nézve, a mintegy tizennyolc milliárdnak a fele helyi iparűzési adóból, saját bevételből származott, ami elég nagy mozgásteret biztosított az önkormányzatnak az elmúlt években. A következő hónapokban azonban kétszázötven milliós többletköltséggel számol. 2023-ra az optimista verzióval tervezve hétszázmilliót, ha a rosszabb forgatókönyv valósul meg, akkor viszont akár a hárommilliárdot is elérheti a kiadásuk. Véleménye szerint a probléma ott kezdődik, hogy az önkormányzatok sokszor az alapfeladatok sem képesek ellátni abból a pénzből, amit az államtól kapnak. Azt tartaná helyesnek, ha a kötelező közfeladathoz kapcsolódóan világosan megjelenne, milyen forrásból biztosítja ezt az állam.

Szerinte a helyi önkormányzatok teljesen tisztában vannak a feladatokkal, amiket el kell látniuk, a kéréseiket a lakosság és a közfeladatok ellátása érdekében nyújtják be a kormány felé. Hiszi, polgármesterként a lakosság bizalmát a városhoz és az emberekhez való segítő hozzáállással lehet elnyerni.

Fülöp Zsolt szerint most derült ki, hogy egy eltékozolt évtized áll mögöttünk, és kiderült, hogy nem készültünk fel arra, hogy a "lakodalomnak" vége lesz, és elkezdődnek a hétköznapok. A döntéshozók és a politikusok nem gondoltak arra, hogy nem lesz mindig minden könnyű, nem jönnek folyamatosan az Uniótól ellenőrizetlenül a pénzek.

Szentendre polgármestere tizenhét és félszeres árat kapott a gázbeszerzésre, amit forráshiányra hivatkozva érvénytelenítettek. A 2021-es önkormányzat és intézményi gázbeszerzési ár éves szinten hetvenkét millió volt, most egymilliárd kettőszázhatvan milliót kellene fizetniük.

Szerinte egyik város, vagy település sem fogja tudni megoldani a jelenlegi helyzetet, de ennek ellenére túl fogják élni. Hozzátette, a kormánynak nincs jövőképe, az önkormányzatoknak viszont kell, hogy legyen. Egy olyan előremutató rendszer kidolgozását javasolja, amellyel energetikailag meg lehet újítani az önkormányzati intézményrendszert. Szerinte még ebben az évben el kell indítani a felméréseket, illetve a korszerűsítéseknek a tervét.

Fülöp Zsolt szerint minden magyar polgárnak tisztában kell lennie azzal, hogy ez a rendszer fenntarthatatlan. Az energiafogyasztástól az önkormányzati rendszeren keresztül az egészségügyig, és az oktatásig mindent újra kell gondolni.

Nemrég Szentendrén vendégeskedett Kézdivásárhely polgármestere, aki elmondta, hogy a román állam a gépjárműadó 100 százalékát és a személyi jövedelemadó 60 százalékát visszaosztja az önkormányzatoknak. A román állam az országban beszedett áfából finanszírozza az önkormányzati kötelező ellátást, továbbá megyei szinten osztja szét az önkormányzatoknak az Uniós forrásokat. Nem központosítva osztogatják "szeret, nem szeret" alapon, hanem régiónként osztják el a központi forrásokat. Szerinte el kell ismerni, hogy Romániában látszik is ennek a gondolkozásmódnak a kézzelfogható eredménye.

A szentendrei polgármester szerint ez most egy történelmi pillanat: most jött el az igazi rendszerváltás ideje. A feladatokat vissza kellene osztani a helyi önkormányzatokra, és a megtermelt közös javaink elosztásán kellene gondolkodni. Elmondta, Ausztriában 30 százalék jut az önkormányzatoknak, ha nálunk is ennyit kapnának abból látványos változásokat lehetne elérni.

Schmidt Jenő egyelőre semmilyen intézkedést nem lát a kormányzat részéről a helyzet megoldására. Úgy látja, ez a tél így fog eltelni, nincs mit tenni. Azonban szerinte valamilyen megoldásnak születnie kell, hiszen ezeket az árakat lehetetlen kifizetni. A magyar kormány sem tudja kifizetni a saját államháztartási rendszerét ilyen árak mellett, úgyhogy biztos, hogy valamilyen fontossági sorrendet fel kell állítani azokon a területeken, ahol mérsékelni kell a gáz- és energiafogyasztást. Úgy gondolja, arra kell felkészülnünk arra – amire Európa is készül – hogy a következő két-három évben kiépítsük a saját rendszereinket. Véleménye szerint hosszútávú megoldások kellenek, a gázt el kell felejteni, és a villamosenergia megtermelésére kell koncentrálni.

Tab polgármestere szerint nálunk most nagyon magas a centralizáció, aminek hatalmas hátránya, hogy kiírtja az innovációt és a hatékonyságot a rendszerből. Véleménye szerint a változásokat csakis a nép tudná kikényszeríteni, hiszen nekik kellene érezniük a súlyát, hogy az adójuk mire megy.

Ugyanakkor nem fél attól, hogy az önkormányzati rendszer eltűnne. Úgy látja, ez az, ami igazán közel van az emberekhez. Szerinte az élet mindig bebizonyítja, hogy a helyiek innovatív és hatékony cselekedetei nélkül nem lehet mindent központilag megoldani.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi fotó ilusztráció: MTI/Szigetváry Zsolt

Realitás/Szücsné Posztovics Ilona, Fülőp Zsolt, Schmidt Jenő
2022. szeptember 16., péntek 15.00
Műsorvezető: Rózsa Péter