„Klubrádió
A lényeg

Ársapka bevezetését kérik a kormánytól az önkormányzatok

16/09/2022 00:11

| Szerző: Klubrádió

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége álláspontja szerint szükséges energiaársapka bevezetése, mert különben a közszolgáltatások veszélybe kerülhetnek. Az ársapkával – legalábbis időlegesen – biztosítani lehetne, hogy a bölcsődék, óvodák, egészségügyi intézmények tovább tudjanak üzemelni.

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) szerint az ársapkával lehetne biztosítani, hogy a bölcsődék, óvodák, egészségügyi intézmények tovább tudjanak üzemelni. Tárgyalni szeretnének a kormánnyal egy nemzeti energiacsúcs keretében – írja a hvg.hu.

Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a MÖSZ elnöke beszélt, a szövetség sajtótájékoztatóján azt mondta, a települési szektor teljesen kiszolgáltatva érzi magát, mert a pályázatokra, közbeszerzésekre az elszállt árak miatt nem kapnak ajánlatot. A polgármester elmondta, ez a folyamat csak erősödni fog, mert a következő időszak energiáját biztosító szerződéseket is most kell majd megkötni.

A politikus szerint a szakemberekkel egyeztetve kell kitalálni, "hogyan lehet túlélni a telet".

A sajtótájékoztatón Karácsony Gergely főpolgármester arról beszélt, céljuk, hogy biztosítani tudják a tőlük elvárható közszolgáltatásokat. Karácsony elmondta, tisztában vannak azzal, hogy az önkormányzatoknak is ki kell venniük a részüket ebből. Az ársapkáról azt mondta, egy rövid időre biztonságot adhatna a szektorban, és ettől könnyebb lenne az önkormányzatok éves szerződéskötése. "Közpénzből gazdálkodunk, nem szeretnénk a szektor spekulánsainak odaadni a településeink pénzét" – mondta a főpolgármester.

"A mi településeink az eddigi árakat sem tudták mindig fizetni" – mondta Eszes Béla, Jánoshida polgármestere, aki a kisebb településeket képviselte a találkozón. Eszes szerint már így is alternatív megoldásokat kellett keresniük, hogy az összes szolgáltatásukat működtetni tudják. Jánoshidán például már csak az óvodában tudnak gázzal fűteni, a többi helyen a fafűtéshez kell visszatérniük. Hasonló okokból el kell költöztetni az idősek nappali ellátását is. Az elmúlt hetekben elmondása szerint rengetegen érkeznek hozzájuk helyiek, akik nem tudnak megküzdeni az elszállt árakkal, segítséget pedig elsősorban az önkormányzatoktól várnak.

A közelmúltban a településvezetők folyamatosan adnak hírt intézmények bezárásáról, összevonásáról szóló. Eger a rezsiszámlák várható emelkedése miatt bezárná a strandot, az uszodát, színházak és könyvtárak épületét is. Székesfehérvár polgármestere pedig arról számolt be, hogy a városnak van olyan rezsiszámlája, ami a 23-szorosára fog nőni.