„Klubrádió
A lényeg

A fürdők fele, harmada is bezárhat a magas energiaárak miatt

30/08/2022 13:30

| Szerző: Klubrádió

Kántás Zoltán, a Magyar Fürdőszövetség elnöke elmondta, hogy augusztusban felmérték a tagok helyzetét, és úgy tűnik, hogy az energiaköltség már 2022-re is a korábbi 8-15-ről 40 százalékra nőtt a fürdők életében, emiatt a fürdők egyharmada, de talán a fele is bezárhat – idézi a Telex.

A drágulás összesen 350-500 millió forint pluszkiadást jelent. A fürdők megrogyása ráadásul a turisztikai szektor egészére kihathat – írja a cikkében a portál. Felhívják a figyelmet arra, hogy 2022. augusztus 29-én olyan történt a hazai árampiacon, amit még soha, senki nem látott: euróban mérve négy számjegyű áron, vagyis 1000 euró/MWh felett lehetett csak 2023-ra villamosenergiát venni.

Jelezték: a fürdők éppen két év pandémia után kezdtek talpra állni, de most az energiaárak miatt egyes szereplők az ellehetetlenülés határára sodródtak. A fürdők, uszodák ráadásul gyakran önkormányzati tulajdonban vannak, a szakma megérti, hogy máshol lehetnek a prioritások, az önkormányzatoknak először a törvényben is megjelenő ellátási kötelezettségeiknek kell eleget tenni.

A fürdők egyéb költségei, a bérek és anyagköltségek is nőnek, a lakosság pedig vélhetően a negyedik negyedévben már kevesebb elkölthető jövedelemmel rendelkezik majd a rezsinövelés, a kata-kivezetés, az infláció és az üzemanyagár-emelkedés miatt. Így akár változatlan árak mellett is 20-30, vagy akár 40-50 százalékos visszaesés következhet be a lakossági keresletben. A hatalmas energiadrágulás jegyáremeléssel eleve nem követhető le, de ha mégis ezzel próbálkoznának a fürdők, akkor amiatt is további kereslet-visszaesés következne be.

A rövidtávú feladat a túlélés, a középtávú pedig a gázfüggőség csökkentése – mondja Kántás Zoltán, aki szerint ebben az időszakban, a kényszerű leállások idején fontosak lennének az energiahatékonysági pályázatok, újra életet kellene lehelni beléjük.

A szövetség mindenesetre lobbizni kezdett a kormánynál, a Magyar Turisztikai Ügynökséggel is zajlik az egyeztetés. Az ágazat azt szeretné elérni, hogy a nemzetgazdaságilag fontos fürdők olyan áron kapjanak energiát, mint a lakossági piaci ár.

(Kiemelt kép: Szent Lukács gyógyfürdő / Wikipedia)