„Klubrádió
Esti gyors

Tiszta Amerika – Szénási Sándor jegyzete

11/11/2020 17:50

| Szerző: Szénási Sándor/Klubrádió

A hatalomvesztés nehéz dolog, a félelem a jövőtől érthető … a trumpizmus sikerrel győzött meg milliókat arról, hogy az ellenfél nem igazi amerikai, hogy a szavazat, ha Biden kapja, illegális, és ha Trump veszít, oda a haza … ez a harc nagyon nehéz helyzetbe hozza azokat, akik az Egyesült Államoktól azt várják, hogy újra a liberális értékek védelmezője lesz a világban … A magyar kormánypropaganda arra játszik, hogy amikor az Orbán-rendszerrel kapcsolatos amerikai kritikák, vagy éppen támadások befutnak, hivatkozni lehessen arra, hogy egy káoszba fulladó, csalásgyanúval terhelt, önmaga paródiájává vált, egy talán illegitim elnök által vezetett ország nulla hitellel szólalhat meg másokkal kapcsolatban.

2020. november 11. Esti gyors-részlet / Szénási Sándor jegyzete 2020.11.11.
02:33
00:00

Némely dolgot nehéz megérteni elsőre. Itt van például a pszichodrámák sorozata, amivel a Trump-adminisztráció egy kisebb része küzd, pontosan másolva a hivatalban levő elnök bunkermentalitását, ön- és közveszélyes illúzióit, meg persze a direkt hazugságait is. A fehér házi szóvivőtől a külügyminiszterig olyanok is a demokrata csalást és Trump végső győzelmét mantrázzák, akik a választás után még józan, tágabb értelemben véve is ép elméjű, az amerikai demokrácián edződött tisztviselőknek bizonyultak, ám aztán történt velük valami. Mondhatnánk, megtébolyodtak.

Mondhatnánk, de nem mondjuk, mert az, bár kínos, de még nem egy végső stádium, ha a totális sikerre, és kizárólag arra beállított agy képtelennek mutatkozik elfogadni a tényeket, párhuzamos valóságban kezd létezni, és fixációiban irracionális kapaszkodókat talál, konkrétan Trumpot, aki az előbb vázolt tüneteket hatványozottan produkálja. A hatalomvesztés nehéz dolog, a félelem a jövőtől érthető, és mivel a trumpizmus sikerrel győzött meg milliókat arról, hogy az ellenfél nem igazi amerikai, hogy a szavazat, ha Biden kapja, illegális, és ha Trump veszít, oda a haza, a fehérek, a törvénytisztelők, a hagyományos értékek hívei bujkálni kényszerülnek hamarosan, a végjátékban az elnök embereinek egy része is elhitte a saját propagandáját. Van ez így.

Az amerikai közéletet azonban még jó sokáig lefoglalja ez a harc, és nagyon nehéz helyzetbe hozza azokat, akik az Egyesült Államoktól azt várják, hogy újra a liberális értékek védelmezője lesz a világban. Nálunk például először úgy tűnt, a Trump győzelmére fogadó kormánymédia sima zavara, a B terv hiánya okozza, hogy még most is a választási csalás lehetőségét emlegetik, azt, hogy „nem tiszta a kép”, sokan vitatják, hogy Biden lenne a valódi nyertes” stb. De ez nem így van. A propaganda arra játszik, hogy amikor az Orbán-rendszerrel kapcsolatos amerikai kritikák, vagy éppen támadások befutnak, hivatkozni lehessen arra, hogy egy káoszba fulladó, csalásgyanúval terhelt, önmaga paródiájává vált, egy talán illegitim elnök által vezetett ország nulla hitellel szólalhat meg másokkal kapcsolatban. Biden kamu. Amerika kamu.

Még szerencse, hogy a helyzet itt Keleten változatlan.

Szénási Sándor jegyzete az Esti gyors 2020. november 11-i, szerdai adásában hangzott el a szerző felolvasásában.

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.

Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.

Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás
 
Az év honlapja 2020 szavazás