„Klubrádió
Reggeli gyors

Trump bukása elhozhatja a populista politikai hullám végét?

9/11/2020 07:18

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

A választást elveszítő Donald Trump amerikai elnök a 2016-os dühös, populista hullám legnagyobb hatalmú vezetője volt, és bukása elhozhatja ennek a politikai hullámnak a végét is – vélekedett az MSNBC szakértője, az akkori bevándorlási válság alatt félelemkeltéssel operáló politikusok között említve a magyar miniszterelnököt is. A Newsweek figyelmét is felkeltette Orbán Viktor interjúja, amelyben azt mondta, nincs B-terve, Trump győzelmére készül. Csernyánszky Judit lapszemléjében olvashatnak még az Orbán által állítólag belengetett uniós költésgvetési vétóról, orosz koronavírus-vakcináról és fegyvervásárlásról is.

2020. november 09. Reggeli gyors / részlet, Csernyánszky Judit lapszemléje (20.11.09.)
05:26
00:00

Elnököt választott az Egyesült Államok

Nem egy elemzés hozza képbe Donald Trump bukása kapcsán a magyar kormányfőt is. Ilyet találtunk például az MSNBC külpolitikai értékelésében, amelyben Trumpot, Boris Johnson brit miniszterelnököt és Orbán Viktort egymás mellett említik – alapvetően populista politikájuk, illetve a migráció miatti félelemkeltés szempontjából. Arra hívják fel a figyelmet, hogy míg Németország megpróbálta kezelni a migrációs válságot, addig Boris Johnson és a magyar kormányfő a félelem légkörét megteremtve játszotta ki a migrációs kártyát. Trump ennek a populista irányzatnak a legnagyobb hatalmú vezetője volt, azonban veresége akár e politika az összeomlását is hozhatja. Trump diktátorokkal barátkozása kiemelt téma volt már a kampányban is, akárcsak az, hogy autoriter hajlamú vezető miként hozza előnyös helyzetbe állami pénzeken a családját vagy ismeretségi körét, és ezzel együtt igyekszik a médiát is maga alá hajtani. Trump próbálkozása azonban kudarcba fulladt, mert a szabad sajtó állhatatosan tette a dolgát, és Amerikában még működőképes a demokrácia.

A Newsweek arról ír, hogy nem jött be Orbán számítása, hisz még szeptemberben a Reutersnek adott interjújában hitet tett Trump mellett, sőt úgy fogalmazott, hogy nincs B-terve, csak a regnáló elnök győzelmére készül. Magabiztosan állította a magyar kormányfő, hogy azért tart ott, ahol 30 év elteltével is, amióta politizál, mert mindig hitt az A-tervben, és ez mindig be is jött neki. Miközben méltatta, hogy mennyire kivételesen jó a kapcsolata Trump elnökkel, megjegyezte, ez a fajta nyitottság és figyelmesség kevésbé lenne jellemző Bidennel kapcsolatban. Orbán az első uniós vezető volt, aki 2016-ban gratulált Trumpnak győzelme alkalmából, viszont – jegyezzük meg – most az utolsók között tette ezt, miután győztesnek nyilvánították demokrata ellenfelét. Janez Jansa szlovén kormányfő pedig egyenesen megtagadta, hogy gratuláljon Joe Bidennek, mert a média bejelentését nem, csak a bíróság majdani döntését tekinti mérvadónak. Tegyük hozzá, Melania Trump, a first lady Szlovéniából származik. Andrzej Duda lengyel államfő, Trump egy másik szövetségese ugyanakkor nemcsak gratulált Bidennek, hanem reményét fejezte ki, hogy még szorosabbak lesznek a lengyel-amerikai kapcsolatok.

A Die Pressétől a Le Figaróig beszámolnak lapok arról a magyar keltezésű hírről, miszerint Orbán az uniós büdzsé vétójára készül, mert tág értelmezésben ugyan, de szerepel benne a jogállamisági feltételek számonkérése. Az AFP kormányzati reakciót szeretett volna a hírre, de nem kapott.

Hírek a koronavírus-járványról

A kínai Xinhua hírügynökség jelentéséből tudtuk meg, hogy koronavírusos lett az a 31 éves biztonsági/titkosszolgálati ügynök, aki Szijjártó Pétert Kambodzsában kísérte. Összesen 892 embert teszteltek mint kontaktszemélyt, ebből a merítésből lett egy pozitív eset. Kambodzsa a mai napig mindössze 295 koronavírusos esetet regisztrált, egyetlen halálesetet sem, és 288-an felgyógyultak.

Az orosz nyelvű Novosztyi Pridnyesztrovje, a Dnyeszter menti hírek azt írja, hogy decembertől orosz vakcinát importál Magyarország, 2021-től pedig fokozatosan emeli majd a behozandó oltóanyagok mennyiségét. Emellett elkezdi a vakcina-gyártást is.

A Berliner Zeitung viszont ezzel kapcsolatban arra figyelmeztet, hogy uniós egyeztetést nélkülözve kezd el orosz oltóanyagot importálni a magyar kormány. Moszkva elsőként engedélyeztetett Szputnyik-V néven Covid-elleni oltóanyagot, ami nemzetközi szakmai berkekben aggodalmat keltett. Nem sokkal később regisztrálták az orosz hatóságok az EpiVacCorona elnevezésű szert. A Berliner Zeitung nem tudja, hazánk melyiket fogja behozni az országba. A Deutschlandfunk úgy értesült, hogy a Szputnyik-V érkezik hozzánk, amit nem ismernek el egyelőre hatékony szernek Oroszországon kívül.

Bűnügy és fegyverek

A Wien Online-ban olvashatunk arról, hogy a magyar rendőrség átadta a nyomozati anyagot a Jász-Nagykun-Szolnoki megyei ügyészségnek annál a bűncselekménynél, amelynek során egy tunéziai orvos 27 éves fiát késsel meggyilkolta a barátnője, majd a tetemet bőröndben, bérelt autóval szállították Magyarországra, és Jászalsószentgyörgyön a csatornába dobták. Egy hónappal később tinédzserek találták meg. A fiatal nő beismerte bűnösségét, őrizetben van, adta hírül az APA.

 
Lynx KF41 páncélos, forrás: YouTube
 

Sokkoló számokról ír az orosz nyelvű Intex-press, amikor Belarusz és Magyarország katonai, illetve fegyvervásárlásainak volumenét hasonlítja össze. A két ország mérete, lakossága hasonló, ezért tartja az elemzés sokkolónak egyrészt azt, hogy Belorusz jövőre 150 millió dollárnyi fegyvervásárlással számol, míg Magyarország 5,5 milliárd dollárnyit költött az elmúlt egy-két évben, illetve tervez a következőben. Majd részletezi a cikk a magyar katonai beszerzéseinket: 1,7 milliárd eurót költött a magyar kormány fegyverekre Németországban, 1 milliárd dolláros üzletet kötött az amerikaiakkal és 2,4 milliárd a legmodernebb gyalogsági harcjármű hazai gyártására van betervezve. Megjegyzik, Magyarország azért nem a leggazdagabb európai ország. Az, hogy 23-szor kevesebbet költ Belorusz, a cikk szerzője szerint nem jelent mást, minthogy a térség egyik legszegényebb országa lett.

Csernyánszky Judit lapszemléjét a cikk elején, a lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Pixabay

Reggeli gyors
2020. november 9.

 

 

 

 

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás