„Klubrádió

Elnökválasztás: teljes a bizonytalanság az utolsó pillanatig

6/11/2020 10:28

| Szerző: Klubrádió

Lassan letelnek a határidők, amikorra a választás kimenetelét eldöntő államok eredményeket ígértek. Elemzők szerint Georgiában Biden fordított, 1096 szavazattal jár Trump előtt, Nevadában és Arizonában megtartotta előnyét, Pennsylvaniában pedig csökken a republikánus elnök előnye.

Továbbra sem fejezték be a szavazatok összesítését, de Donald Trump kitart állítása mellett, hogy ő már megnyerte a választást. Eközben a demokraták árgus szemekkel figyelik Pennsylvania állam adatait, ahol a jelek szerint a levélszavazatokkal fordíthat Biden, mely esetben megszerezte a szükséges 270 elektori szavazatot. Trump előnye mindössze 0,3 százalékra csökkent az adatok legutóbbi frissítése szerint. Georgiában 99 százalékos feldolgozottság mellett fej-fej mellett a két jelölt, és jelenleg Bidennél az előny a CNN becslése alapján.

Ahogy korábban is jeleztük, továbbra sem lehet biztosan tudni, ki nyeri meg a választásokat. Az eredményhez 270 elektori szavazatra van szükség – az elnökválasztás közvetett, a a szavazók tulajdonképpen összesen 538 elektort választanak meg az országban, akik aztán dönthetnek az új elnök személyéről. (Az amerikai elnökválasztás részeredményeinek alakulásáról például a CNN választási térképe ad jó áttekintést.)

 
Fotó: Pixabay
 

 

Az mindenesetre valószínű, hogy rövidesen újabb részeredményeket hirdetnek, Joe Biden, egyelőre visszavonult a nyilvánosság elől.

A CNN adatai szerint

Georgia: 1096 szavazat Biden javára,

Nevada: 11438 szavazat Biden javára,

Pennsylvania: 18,047 Trump javára,

Arizona: 47052 Biden javára.