„Klubrádió
Esti gyors

Tanár úr kérem, Önt elbocsátották!

1/12/2022 20:23

| Szerző: Molnár Tamás - Ivánkai Márk

A belügyminisztérium mindig csak a legjobbat akarja a diákoknak, bizonyára ezért bocsátott el 8 budapesti oktatót úgy, hogy országszerte tanárhiány van. Az egyik érintett iskola, a Karinthy Frigyes Gimnázium oktatói és diákjai is felháborodtak az ügyön, az iskola tantestülete határozatlan időre munkabeszüntetésbe kezdett. Az iskola egyik elbocsátott tanára, Rábai János és az egyik tanuló, Németh Enikő nyilatkozott a Klubrádiónak. 

2022. december 01. Esti gyors részlet - 2022.12.01. Molnár Tamás riportja karinthys tanárok elbocsátásáról
07:46
00:00

Tanár úr kérem, Önt elbocsátották! Lehetne egy groteszk, alternatív befejezése Karinthy Frigyes kötetének, kár hogy ez a valóságban történt meg az író nevét viselő, 18. kerületi gimnáziumban. November utolsó napján dél körül került ki a hír, miszerint a belügyminisztérium 3 budapesti gimnázium 8 tanárát meneszti. Egyből levelet is írtam a minisztériumnak, legalább azt árulják el, melyik iskolák érintettek. Válasznak mindössze annyit kaptam: "A Belügyminisztérium az adott ügyben nem adatkezelő, így kérdésére nincs lehetősége választ adni. Üdvözlettel, Belügyminisztérium Kommunikációs Főosztály". Időközben kikerültek az információk, 1 vörösmartys, 1 eötvösös és 6 karintys tanárt menesztenek. A karinthys oktatók közt van Rábai János, 31 éves, magyar-médiaszakos tanár is, aki a kirúgás miatt a végzős osztályát is elveszíti.

Rábai tanár úr elmondta, se kollégái, se ő nem kapott előzetes tájékoztatást az elbocsátásról, egy magyar óra végén tudta meg a hírt a gyerekektől, majd amint kilépett a folyosóra, ott tudatták vele a kollégái, december egytől már nem az iskola tanára. Elmondása szerint azért választotta a polgári engedetlenséget, mert azt szerette volna üzenni, kiüresedett a sztrájk lehetősége. Ugyanakkor az embersége és erkölcse azt diktálta, hogy végzősöknek tartott órát, tette hozzá.

A kirúgásoknak lehet megfélemlítő szándéka, esetleg figyelemelterelés arról a tényről, hogy az ország elesett 3000 milliárd forintnyi uniós támogatástól. Mindenesetre Rábai János szerint az iskola tanárai nem estek kétségbe, sokkal inkább feldühödtek. A Karinthy Frigyes Gimnázium tanárainak döntő többsége december egytől határozatlan idejű munkabeszüntetésbe kezdett, december 1-re és 2-re rendkívüli szünetet rendeltek el, a kérdés az, jövőhéttől hogy folytatják. A visszajelzések szerint azonban a diákok és a szülők a tanárok oldalán állnak.

"Ez olaj lesz a tűzre. Szeretnénk, hogy ne a félelmet lássák rajtunk, hanem azt, hogy össze kell fognunk, mert csak így tudunk változást elérni. El kell indulnunk ezen az úton. Higgyék el, csak jobb lesz!" – mondta Rábai.

Németh Enikő 11-es karinthys diák, neki is osztályfőnökét menesztették az intézményből. Ő elárulta, annak hallatára, hogy elbocsátják tanáraikat a diákok is kétségbe estek. A rendkívüli tanítási szünet ellenére sok diák bement az intézménybe, hogy támogassák tanáraikat, és konzultáljanak velük, a jövőben hogy tudnak segíteni nekik. A diákoknak szívügye, hogy támogassák a tanáraikat – nyilatkozta Németh Enikő. Hozzátette, a diákok közben folyamatosan gondolkodnak, miként demonstrálhatnának az oktatás ügye mellett, de persze folyamatosan egyeztetnek tanáraikkal is, illetve a környező iskolákat is szeretnék bevonni a tiltakozásba.

A tiltakozó diákokra a kormánypropaganda előszeretettel mondja rá, hogy politikai pedofília áldozatai, vagyis hogy a baloldal, bocsánat, a "dollárbaloldal", illetve külföldi érdekeltek használják ki őket, hiszen mivel még kiskorúak, nincs is saját véleményük a világról. Németh Enikő ezt máshogy látja.

"Mi vagyunk a jövő. Ha most nem tudunk gondolkodni, akkor mikor fogunk? Mindannyiunknak van kiforrott véleménye. Nem bábok vagyunk, hanem azok, akik igenis bele fognak állni ebbe az ügybe. Aktívan részt veszünk a közéletben. Ez az a pillanat, amikor be kell látnia a hatalomnak, hogy a diákok érzik és tudják, hogyan csattan rajtuk ez az egész" - mondta Németh Enikő.

És hogy mi a véleményük arról, hogy a belügyminisztérium arra hivatkozik, döntéseik csak a diákok érdekeit szolgálják?

"Hipokraták. Ha valóban a diákok érdekei vannak szem előtt, akkor miért vonják el előlünk azokat, akik ezeket képviselik? Hogyha a tanuláshoz való jogunk a legfőbb cél, akkor miért rúgják ki a tanárainkat? Hogyha azt szeretnék, hogy nekünk jobb legyen, akkor miért nem hallgatnak meg minket?" – nyilatkozta Németh Enikő.

Rábai János arról is nyilatkozott, miért is kell tovább folytatniuk a demonstrációkat. Azt mondta, ha lehetséges, még ebben az évben szeretne visszatérni a Karinthy falai közé. Ugyanakkor az eredeti célról sem tesz le: változás kell az oktatásba, mert ez így nem mehet tovább, tette hozzá a pedagógus.

A Klubrádiónak megszólalt a témában Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, aki azt mondta, december 9-én diák vonulást szerveznek az MTVA-hoz, ahol azért fognak demonstrálni, hogy megszólalhassanak a közmédiában, és ott elmondhassák követeléseiket.

2022. december 01. Esti gyors részlet - 2022.12.01. Szabó Zsuzsa
09:06
00:00

A teljes riportot a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Esti gyors/Interjú Rábai Jánossal és Németh Enikővel
2022. december 01., csütörtök 18:15
Riporter: Molnár Tamás

Esti gyors/Interjú Szabó Zsuzsával
2022. december 01., csütörtök 18:23
Riporter: Kárpáti János