„Klubrádió
Reggeli gyors

Síklaki István: Erősödik az "erős kéz" igénye

1/12/2022 14:36

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Egymást érik a válságok: covid-járvány, orosz-ukrán háború, infláció. A kilátástalanság érzete a mindennapjaink részévé vált. A magyar társadalom többségében azonban az önálló kezdeményezés és a szolidaritás helyett, az erőskezű vezetőbe vetett hit erősödik – mondta Síklaki István. A szociálpszichológus arról is beszélt a Reggeli gyors című műsorban, hogy a társadalom megosztottsága és az "oszd meg és uralkodj"-elv hagyományosan háborúhoz szokott vezetni, bár szerencsére ennek itthon nincs meg minden feltétele.

2022. december 01. Reggeli gyors részlet - 2022.12.01. Síklaki István
06:31
00:00

A magyar társadalom túlnyomó része nem szolidáris a pedagógusok ügyével kapcsolatban – hozott aktuális példát Síklaki István szociálpszichológus arra, hogy az közhangulatot általánosságban a megosztottság jellemzi. Hozzátette, a hatalom sikerrel alkalmazza az "oszd meg és uralkodj"-elvet, ezért nem kell attól félnie, hogy az emberek tömegével lesznek szolidárisak.

Síklaki szerint ahogy az emberekben nő a kilátástalanság érzése, egyre könnyebben fordulnak az erőskezű vezető felé. Hozzátette, ha végletekig fokozódik a hatalomba vetett bizalom és a társadalom megosztottsága, az a történelmi tapasztalatok alapján háborúhoz szokott vezetni. Ugyanakkor Magyarországon nincsenek meg a feltételek egy forró háborúhoz – mondta a szociálpszichológus.

Ahhoz, hogy komolyabb változás legyen, az emberek többségének arra kéne átállni lelkileg, hogy maguk felelősek a kialakult helyzetért – véli Síklaki. Akik elégedetlenek, gyakran nehezen vállalják a felelősséget, és a vezetőre hárítják azt, tette hozzá. Azonban, hogy ha a társadalom egyik fele feltétlenül bízik a vezérben, míg a másik fele minden rossz okozójának tartja ugyanezt az embert, az könnyen csapdahelyzetet szülhet. Az pedig kiszámíthatatlan dolgokat tud eredményezni – nyilatkozta Síklaki.  

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Reggeli gyors/Interjú Síklaki Istvánnal
2022. december 01., csütörtök 08:45
Riporter: Herskovits Eszter, Selmeci János