„Klubrádió
A lényeg

CIB: 24 százalékig emelkedhet az infláció

29/11/2022 13:30

| Szerző: Klubrádió

A CIB Bank előrejelzése szerint az infláció december-január környékén tetőzik, 23-24 százalékig emelkedhet, és ezután is hónapokon át 20 százalék fölött marad az áremelkedés üteme – mondta Trippon Mariann, a bank vezető elemzője a hitelintézet sajtótájékoztatóján a napi.hu beszámolója szerint. 

Egyszámjegyű áremelkedés legkorábban 2023 végén valószínű a szakember szerint. A pontos inflációs várakozásokkal kapcsolatban sok a bizonytalanság, az egyik tényező az árstop. 

Tojás- és étkezésiburgonya-árstop
Fotó: Szigetváry Zsolt
 

A gazdaság növekedése lelassul, már az idei harmadik negyedévben is negyedéves szinten csökkenést mértek, jövőre plusz/mínusz nulla környékén alakul a GDP. A reálbérek csökkenni fognak, mert bár jelentős munkanélküliséggel nem kalkulál a bank, a béremelkedés üteme nem fogja elérni a magas átlagos inflációét, amely akkor 17,2 százalék körül lehet.

A CIB szakértői szerint a forint árfolyama valamelyest erősödhet jövőre, a CIB az idén 389,5  forintos euróval kalkulál, jövőre átlagosan 398 forint lehet a keresztárfolyam, valamivel alacsonyabb a jelenlegi 407 forintos szintnél.