„Támogassa
Világháló

Miért zúdítanak színes festéket a delhi taxisok a turisták nyakába?

30/06/2023 14:50

| Szerző: Bodnár Barna/Klubrádió

Minden évben milliók mennek Mekkába, a hinduk tavaszköszöntő ünnepén élénk színekbe borul India, az El Camino Európa reneszánszát élő zarándokútja, a portugál hívők pedig Fátimába látogatnak. A Világháló június 30-i adásában híres zarándokhelyek és vallási fesztiválok voltak terítéken.

2023. június 30. Világháló (2023. június 30., péntek 15:30)
24:06
00:00
Szerkesztők: Bodnár Barna
Itt a nyár és a kánikula, a – szerencsésebb – emberek üdülőhelyekre zarándokolnak. A június 30-i Világhálóban így, ha nem is homokos, napos tengerpartokról, de legalábbis híres zarándokhelyekről volt szó.

Keresztes Imre, a HVG Közel-Kelet szakértője a mekkai nagy zarándoklatról, a Hadzsról beszélt, amelyen, ha valaki részt szeretne venni, bizony bírnia kell a hőséget.

 
A Nagymecset Mekkában, zarándoklat idején
 
 

Odze György, író, a delhi Magyar Kulturális Központ korábbi munkatársa India igazán sokszínű eksztatikus vallási ünnepébe, vagy inkább fesztiváljába avatott be. A Holi szó szerint sokszínű, élénk festékek kerülnek elő, amiket bizony a turistákra is ráborítanak.

Ezután visszatértünk Európába. Hardy Mihály témája az El Camino, vagyis Az Út volt, amelyen hagyományosan főként hívő keresztények a francia határvidéktől egészen Santiago de Compostela-ig zarándokoltak, Szent Jakab nyughelyéig.

 
A Szent Jakab katedrális Obradoiro-homlokzata, Santiego de Compostelában
 
Forrás: Wikipédia
 

Végül a Világháló főura, Benda László mesélt egy szintén keresztény zarándokhely, a Fátima történetéről, illetve a portugál városban, több mint száz éve történt jelenésekről. A portugál hívők úgy vélik, a jelenések miatt a szeplőtelen Mária szívének ajánlott országot a Szűzanya oltalma kímélte meg a második világháború borzalmaitól.

 
A fátimai bazilika, Portugáliában
 
Fotó: Wikipédia
 
 
 
 

A teljes adást visszahallgathatják a fenti lejátszóra kattintva.

Világháló
Június 30., péntek, 15:30
Műsorvezető: Benda László
Zenei szerkesztő: Göczey Zsuzsa
Szerkesztő: Bodnár Barna