„Klubrádió
Világháló

Meddig nyúlik vissza Oroszországban a vodka vallásos tisztelete?

9/06/2023 14:14

| Szerző: Klubrádió/Bodnár Barna

Különböző nemzetek italozási szokásainak jártunk utána az e heti Világhálóban: ellátogattunk a svéd nemzeti italboltokba, megtudhattuk miért járnak át a finnek előszeretettel Észtországba, szóba kerültek olyan szétválaszthatatlannak tűnő párosok is, mint Oroszország és a vodka, Anglia és a tea, valamint Churchill és a whiskey.

2023. június 09. Világháló (2023. június 09., péntek 15:30)
23:46
00:00
Szerkesztők: Bodnár Barna
Az igazi nyár közeledtével egyre fontosabbá válik a megfelelő mértékű folyadékbevitel, ennek kapcsán a június 9-i Világhálóban a különböző nemzetek italozási szokásait jártuk körül. Főként mámorító nedűkről hallhattak avatott szakértőinktől, de az antialkoholista hallgatóknak sem volt okuk a szomorkodásra.

Így nézett ki az itallap:

A svédek monopóliumot élvező nemzeti italboltjáról, a vikingek leszármazottainak alkoholfogyasztási és ahhoz szorosan kapcsolódó hajózási szokásairól a helyi rutint jól ismerő György Gábor mesélt.

Benda László történetéből megtudhattuk, miért is utaznak a finnek előszeretettel Észtországba, illetve, hogy mivel lehet igazán meglepni a skandináv határőröket.

Ha már alkohol, akkor persze nem maradhatott ki a sorból Oroszország sem. Németh András, a HVG Kelet-Európa szakértője arról mesélt, meddig nyúlik vissza ott a vodka szinte vallásos tisztelete, illetve, hogy isznak-e az oroszok előre a medve bőrére.

Ukrajnai háború - Oroszország
 
 Fotó: MTI/EPA/Makszim Sipenkov
 
 

Aztán visszatértünk egy kicsit Európába is, egy gyors, alkoholmentes kirándulásra, Bodnár Barna vezetésével a ködös Albionba érkeztünk, ahol nem árt olykor megmelegedni egy csésze forró tea mellett.

Angliában maradva nem mehettünk el az egyik legnagyobb brit mellett sem, aki köztudottan nem (vagy nem csak) a teáért rajongott. De mennyit is ivott tulajdonképpen Sir Winston Churchill? Erről a Főúr, Benda László számolt be.

A teljes adást a fenti lejátszóra kattinva hallgathatják meg.

Világháló
Június 9., péntek, 15:30
Műsorvezető: Benda László
Zenei szerkesztő: Göczey Zsuzsa
Szerkesztő: Bodnár Barna