„Klubrádió
Világháló

Hogyan lett Tolsztoj utcából Boris Johnson utca?

28/04/2023 12:39

| Szerző: Bodnár Barna/Klubrádió

A Világháló április 28-i adásában több kontinens fővárosaiba is ellátogattunk. Szó volt Kairóról és Új Kairóról, a Buenos Aires-i orosz szülési turizmusról, Astanáról, a világ leggyakrabban nevet változtató fővárosáról és az orosz-ukrán háború kulturális frontvonaláról is.

2023. április 28. Világháló (2023. április 28., péntek 15:30)
24:16
00:00
Szerkesztők: Bodnár Barna
Azt mondják, egy háború mindenképpen megváltoztat mindenkit: a győztest és a vesztest is, sőt, úgy tűnik, hogy a harcok során az utcák, városok nevei sincsenek biztonságban. Németh András, a HVG szakértője beszélt arról, hogy az orosz-ukrán háborúban nem csak egymás ellen, de a kultúra ellen is harcolnak a felek, avagy hogyan lett Tolsztoj utcából Boris Johnson utca, illetve pontosan mire neveznék át egész Oroszországot?

- Kairó, Új Kairó, még újabb Kairó? Hány főváros kell még Egyiptomnak, és miért? Hogy lesz valaki tábornagyból elnök, aztán pedig ingatlanspekuláns? Bodnár Barna a piramisok országának Arab Tavasz utáni jelenéről és új – egyelőre még névtelen – kormányzati fővárosáról beszélt.

 
Balról jobbra: Bodnár Barna, Hardy Mihály és Benda László
 
Fotó: Mátyus László
 

Hardy Mihály elmesélte, hogy alakult ki az orosz szülési turizmus Argentínában, és hogy mit is jelent ez. Kiderül, mennyibe is kerül ma pontosan egy orosz anyának, ha születendő gyermekét Buenos Airesben szeretné világra hozni, és egyáltalán miért jó ez neki?

- A főúr, Benda László pedig a világ leggyakrabban nevet változtató fővárosának történetét mondta el. És ez nem vicc. A jelenleg éppen Astana néven jegyzett kazah település a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült nevének enyhén szólva is gyakori módosításai miatt.

A teljes adást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg!

Világháló
Április 28., péntek, 15:30
Műsorvezető: Benda László
Zenei szerkesztő: Göczey Zsuzsa
Szerkesztő: Bodnár Barna