„Klubrádió
Világháló

Miért szeretett Putyin Magyarországra látogatni? És mi a "derített" gulyásleves?

31/03/2023 11:09

| Szerző: Klubrádió/Bodnár Barna

A Világháló pénteki adásában az etikett került terítékre. Benda László vendégei Görög Ibolya, protokollszakértő, és Füzes Oszkár, volt bukaresti nagykövet voltak.

2023. március 31. Világháló (2023. március 31., péntek 15:30)
22:39
00:00
Szerkesztők: Bodnár Barna

Miért szeret, vagy szeretett Vlagyimir Putyin annyira Magyarországra látogatni? Hogy lehet valaki nyakkendő nélkül is kifogástalanul elegáns? Egyeztetik-e egy külföldi delegációval, hogy mi lesz a menü a munkavacsorán, és egyáltalán mit jelent a "derített" gulyásleves? Meddig érjen a vörös szőnyeg? Mikor böföghet egy nagykövet az asztalnál?

Mit illik és mit nem, hogy kell viselkednie a politikusnak és nagyköveteknek, milyen magatartást diktál a szakma? Erről volt szó az e heti Világhálóban, ahol Görög Ibolya, protokollszakértő, és Füzes Oszkár, volt bukaresti nagykövet beszélgetett a műsorvezetővel, Benda Lászlóval.

A március 24-i adásban arról volt szó, milyen biztonsági intézkedések kísérik a világ vezetőit utazásaikon, hogyan vigyáznak a "nagyemberekre".

Joe Biden lengyelországi látogatásáról két héttel az utazás előtt jöttek az első hírek. Nem csoda, hogy még azt sem lehetett tudni, pontosan mikor érkezik, hiszen a szomszédban egy kiszámíthatatlan és veszélyes háború zajlik. Ugyanakkor kiszivárogtatták, hogy szívesen találkozna Zelenszkijjel Varsóban... Végül, február 19-én a Fehér Ház kiadott egy közleményt, hogy Biden elnök egyelőre még Washingtonban tartózkodik és csak órák múlva indul, közben valójában már úton volt, de nem Lengyelországba, hanem Kijevbe.

Kínában nincs állandó elnöki különgép, Hszi Csin-Ping egy Air China feliratú géppel érkezett Moszkvába március 20-án. Állítólag a gép részt vesz a menetrend szerinti közlekedésben, de 20 nappal Hszi utazása előtt átalakítják a belsejét.

Vlagyimir Putyinnak már meg kell gondolnia, hogy hova indul el, hiszen a Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsot adott ki ellene. A világ repülőterein akkor bontanak pezsgőt, amikor az orosz elnök gépe hazafele indul, mert egy hónapos őrült hajszát jelent a felkészülés a látogatásra. Olyan magasrangú vezetőről van szó, hogy ennyi időbe telik, hogy megfeleljenek a biztonsági kívánalmaknak.

A világ vezetőinek biztonságáért persze korábban is aggódtak. Sztálint a második világháború idején ugyanaz a páncélozott vonatkocsi szállította a teheráni, a potsdami és a yaltai konferenciára. Évtizedekig kallódott, de ma már Grúziában, a Sztálin szülővárosában létrehozott múzeum kertjében áll.

2023. március 24. Világháló (2023. március 24., péntek 15:30)
24:25
00:00
Szerkesztők: Bodnár Barna
 

A teljes adást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Világháló
Péntek, 15:30
Műsorvezető: Benda László
Zenei szerkesztő: Göczey Zsuzsa
Szerkesztő: Bodnár Barna