„Klubrádió
Esti gyors

Szakértő: Gulyás állítása csak mérsékelten igaz, a magyar jogrend is lehetővé tenné Putyin letartóztatását

23/03/2023 18:32

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Ugyan a kiadatásról szóló egyezményt nem ratifikálta Magyarország, több érv is szól amellett, hogy a magyar jogrend lehetővé tenné Vlagyimir Putyin orosz elnök letartóztatását és kiadatását Hágának – véli Hoffmann Tamás nemzetközi jogász.

2023. március 23. Esti gyors - részlet 23.03.23. Hoffmann Tamás
06:50
00:00

Ahogy arra korábban Lattmann Tamás nemzetközi jogász is felhívta a figyelmet a Klubrádióban, bár a Nemzetközi Büntetőbíróság Római Statútumot 1999. január 15-én Magyarország is aláírta, ezt máig egyetlen kormány sem erősítette meg belső jogrendjében. Ez képezi alapját Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön tett kijelentésének, mely szerint Magyarország azért nem tartóztatná le Putyint, mert az ICC egyezménye ellentétes lenne az alkotmánnyal.

"A miniszter állítása csak mérsékelten igaz, mint Bulgakovnál a másodrendű frissesség" – mondta az Esti gyors csütörtöki adásában Hoffmann Tamás nemzetközi jogász. Hozzátette, Magyarország már 2001-ben, az első Orbán-kormány idején ratifikálta a statútumot. "Ez azt jelenti, hogy Magyarország nemzetközi szinten elfogadta az egyezményből ráháruló nemzetközi kötelezettségeket, tehát vállalta azt, hogy egy ilyen esetben letartóztatja az elfogató parancsban megjelölt személyt, és átadja Hágának" – foglalta össze. Hozzátette, ha nem teszünk eleget ennek a kötelezettségnek, akkor nemzetközi jogot szegünk.

Valamilyen oknál fogva azonban egyik magyar kormány sem ültette át a magyar jogba a Római Statútum tartalmát. Emiatt lehetnek eljárási problémák. Ez azért is kirívó, mert már a negyedik olyan kormány alakult meg, amelynek alkotmányozó többsége van, és ha arról van szó, nagyon gyorsan (és érdemi ellenállás nélkül – a szerk.) akár alkotmányt is módosítani. Tehát sokkal egyszerűbben megtehette volna, mint a korábbi, mérsékelt többségű kormányok. Ez alapján Hoffmann úgy látja, ha meg lenne a politikai akarat, a kormány néhány nap alatt meg tudná ezt a problémát oldani.

Emellett van egy másik tényező is, amely mellett elképzelhető, hogy a magyar jogrend lehetővé tenné Putyin letartóztatását. A Nemzetközi Büntetőbíróság együttműködik az Interpollal. A Nemzetközi Bűnügyi Rendőrségi Szervezettel pedig Magyarország is megállapodott. Ennek értelmében az Interpolon keresztül érkező nemzetközi elfogató parancsot végre kell hajtani.

Egy államfő esetében él ugyan a nemzetközi jogban a mentesség, de a Római Statútum rendszerében ilyen eljárás esetén nem ismerik el a diplomáciai mentességet.

"Azt gondolom, az sem igaz, hogy a magyar jogrend nem tenné lehetővé Putyin letartóztatását" – foglalta össze véleményét a szakember.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi fotó: Twitter

Esti gyors/interjú Hoffmann Tamással
2023.03.23., csütörtök 18:44
Riporter: Hardy Mihály