„Klubrádió
A lényeg

Gulyás: Magyarország nem tartóztatná le Putyint

23/03/2023 14:49

| Szerző: Klubrádió

Gulyás Gergely a kormányinfón ezt azzal magyarázta, hogy Magyarország nem hirdette ki a Nemzetközi Büntetőbíróság egyezményét, mert ellentétes lenne az alkotmánnyal.

A csütörtöki kormányinfón a Gulyás Gergely a Telex kérdésére azt mondta, a magyar jogrend szerint nem lehetne letartóztatni Vlagyimir Putyint, mert Magyarország nem hirdette ki a Nemzetközi Büntetőbíróság statútumát.

A Miniszterelnökség vezetője szerint nem véletlenül, ez ellentétes az alkotmánnyal. A kormány nem formált álláspontot Putyin elfogatóparancsáról, de a miniszter úgy látja: ez a háború eszkalációja mellett szól. (A kormánypárti média egyébként sorosozással reagált arra, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság nemzetközi elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen az Ukrajna elleni háborús bűncselekmények miatt. 

Putyinnal kapcsolatban az is elhangzott: amikor Orbán Viktor 2022 februárjában az orosz elnöknél járt „békemisszión”, utána a miniszterelnök több állam- és kormányfőnek is mondta, hogy garanciákat kellene adni az oroszoknak. A NATO viszont rosszul kezelte a helyzetet Gulyás szerint.

A kormányinfóról bővebben ITT írtunk. A gyermekvédelminek nevezett, homofób módosítókkal átírt törvénnyel kapcsolatos helyzetről pedig ITT.

(forrás: 444, Telex, kiemelt kép: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov)