„Klubrádió
A lényeg

Kormányinfó: A háziorvosok harmada írta alá az új jogviszonyt

23/03/2023 11:13

| Szerző: Klubrádió

Bár nagyjából az érintett háziorvosok harmada csatlakozott az új ügyeleti rendszerhez, Gulyás szerint ez is elég a normális működéshez.

A kormány által geyerekvédelminek nevezett, a köznyelvben homofób jelzővel illetett törvény szigorításáról Gulyás azt mondta, pártállástól függetlenül mindenki egyetértését várná el.

Gulyás Gergely azt is közölte: Magyarország nem tartóztatná le Vlagyimir Putyint. Ezt azzal magyaráztak, hogy nem hirdettük ki a Nemzetközi Büntetőbíróság egyezményét, mert az ellentétes lenne az alkotmánnyal.

A NATO-Ukrajna bizottság magyarok nélkül „csak egy baráti beszélgetés lesz" – állítja Gulyás. A NATO-főtitkár azonban egyértelmű helyzet elé állította Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert. A NATO részéről erőteljes és konfrontatív irányváltás tapasztalható Magyarországgal szemben – véli Hegedűs Dániel. A German Marshall Fund elemzője szerint Jens Stoltenberg NATO-főtitkár lényegében azzal szembesítette Szijjártót, hogy ha a magyar kormány kihasználja a NATO szabályrendszerét, visszaél azzal, akadályozva az egységes fellépést Európa védelmében, akkor ő mint a NATO illetékese ugyancsak alkalmazhatja "kreatívan" a szabályozást.

Bár nagyjából az érintett háziorvosok harmada csatlakozott az új ügyeleti rendszerhez, Gulyás szerint ez is elég a normális működéshez. Erről azonban az Országos Mentőszolgálat kiszolgáltatott adatok alapján más következtetéseket lehet levonni. Ráadásul fenyegető levelet kaptak Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében azok a háziorvosok, akik eddig még nem kötöttek önként szerződést az Országos Mentőszolgálattal.

A tavaszi ülésszakban valamikor megszavazhatják a svéd NATO-csatlakozást.

Csütörtök délelőtt tartott kormányinfót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azzal kezdte szerint a kormány fenntartja az álláspontját: tűzszünet és béketárgyalás kell. A kormányzati álláspontot ismételve elmondta, a fegyverszállításban nem vesznek részt, de abban igen, hogy a NATO-tagállamok fel legyenek fegyverkezve, és csak védelmi céllal mennek ki a keleti határra a magyar katonák, a háborúban nem vesznek részt. Hozzátette, közös, hét évre szóló uniós lőszerbeszerzésről vannak most tárgyalások.

Források: hvg.hu, Telex, 444