„Klubrádió
A lényeg

Az OMSZ elárulta, hány háziorvossal írt alá az új ügyeleti szerződést Győr-Moson-Sopron megye

21/03/2023 21:02

| Szerző: Klubrádió

Győr-Moson-Sopron vármegyében 62 háziorvossal és 20 gyermek háziorvossal kötöttünk eddig szerződést.

Március 1-vel történt meg a váltás a Győr-Moson-Sopron megyei orvosi ügyeleti rendszerben.

Az Országos Mentőszolgálatnak (OMSZ) több esetben is más megyéből kellett munkatársakat átvezényelnie, az Ugytudjuk többek között erről is érdeklődött a mentősöknél, illetve ők is megkérdezték, hogy a szolgálat hány orvossal kötötte meg eddig az ügyeleti szerződést.

Az OMSZ lapnak küldött válaszát változtatás nélkül közülték, így teszünk mi is:

Győr-Moson-Sopron vármegyében 62 háziorvossal és 20 gyermek háziorvossal kötöttünk eddig szerződést.

Azon ügyeleti időszakokat, melyeket a háziorvosok nem töltenek be, jogszerűen más orvosokkal (kórházi orvosok, mentőorvosok, mentőtisztek) biztosítjuk. Az OMSZ állományában átvezénylésre nem került sor, a lehetőség azonban valamennyi dolgozónk számára nyitva áll. Ezzel a lehetőséggel más vármegyék orvosai, mentőtisztjei is élnek, hiszen számukra ez többletjövedelmet és sokak számára érdekes szakmai feladatot is jelent. Többletfeladat vállalásuk nem az alaptevékenység terhére valósul meg, így az OMSZ „működőképességét” nem befolyásolja.

A tapasztalatok továbbra is egyértelműen alátámasztják, hogy a hétköznap délután 4 és este 10 óra, valamint hétvégén reggel 8 és délután 2 óra közötti időszakokban jelentkező betegek enyhébb panaszokkal, háziorvosi ellátást igénylő problémákkal fordulnak az ügyelethez (a 7 fokozatú súlyossági skálán 0, 1, 2, 3 szintű kórképek), így ellátásukra a háziorvosok lennének a legalkalmasabbak. Bízunk benne, hogy az eddig távolmaradt háziorvosok (az érintett vármegyék háziorvosi létszámának mintegy kétharmada) is be fognak kapcsolódni az ellátásba annak érdekében, hogy az ügyeleti rendszer a jövőben is zavartalanul működhessen és minden beteg a számára legmegfelelőbb ügyeleti ellátásban részesüljön.