„Klubrádió
Reggeli gyors

Hegedűs: Nemcsak Magyarország kezelheti kreatívan a NATO szabályait

22/03/2023 11:10

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A NATO részéről erőteljes és konfrontatív irányváltás tapasztalható Magyarországgal szemben – véli Hegedűs Dániel. A German Marshall Fund elemzője szerint Jens Stoltenberg NATO-főtitkár lényegében azzal szembesítette Szijjártót, hogy ha a magyar kormány kihasználja a NATO szabályrendszerét, visszaél azzal, akadályozva az egységes fellépést Európa védelmében, akkor ő mint a NATO illetékese ugyancsak alkalmazhatja "kreatívan" a szabályozást.

2023. március 22. Reggeli gyors - részlet 23.03.22. Hegedűs Dániel
07:22
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert arról tájékoztatta a NATO főtitkára kedden Brüsszelben, hogy április elejére miniszteri szintű ukrán-NATO találkozót szervez, annak ellenére is, hogy ez a magyar álláspont szerint sérti a NATO egységét és az egységes akaratra vonatkozó eljárásrendet. Ezeket a találkozókat a magyar kormány évek óta blokkolja, hogy rákényszerítse az ukrán kormányt az oktatási törvény visszavonására, amivel megszüntetnék a teljesen magyar nyelvű közoktatást.

"A NATO egy kicsit darabosabb szervezet, mint az Európai Unió. Az EU inkább hajlik a kompromisszumokra, a NATO működése ennél sarkosabb, és úgy tűnik, egy csöppet ki vannak ránk bukva" – mondta felvezetőjében a műsorvezető, Para-Kovács Imre.

"Én ezt pont fordítva látom, mivel a NATO egy olyan szervezet, amelyikben nem szoktak szavazni, minden döntés konszenzussal hoznak meg" – mondta a Reggeli gyors szerdai adásában Hegedűs Dániel. A German Marshall Fund elemzője abban egyetértett, hogy a NATO részéről erőteljes és konfrontatív irányváltás tapasztalható Magyarországgal szemben. Hozzátette, Jens Stoltenberg NATO-főtitkár lényegében azzal szembesítette Szijjártót, hogy ha a magyar kormány kihasználja a NATO szabályrendszerét, visszaél azzal, akadályozva az egységes fellépést Európa védelmében, akkor ő mint a NATO illetékese ugyancsak alkalmazhatja kreatívan a szabályozást.

Ha a magyar kormány blokkolja is a ukrán-NATO találkozót, az döntésképtelenséget eredményez ugyan, de ez az esemény első sorban konzultációs fórum. Ezt a célt nem akadályozza meg, ha a magyar külügyminiszter nem vesz részt rajta. Hegedűs úgy véli, hogy a NATO-nak megvannak arra a diplomáciai eszközei, hogy megkerüljön, vagy izoláljon tagországokat. Magyarország hosszú ideje problémát jelent, hiszen 2017 óta folyamatosan blokkoljuk Ukrajna közeledését a szövetségesekkel. Azóta azonban kitört a háború, Oroszország megtámadta Ukrajnát.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Hegedűs Dániellel
2023.03.22., szerda 7:40
Riporter: Para-Kovács Imre