„Köszönjük,
A lényeg

A NATO-ban átléptek Szijjártó ellenkezésén Ukrajna ügyében

21/03/2023 14:58

| Szerző: Klubrádió

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert arról tájékoztatta a NATO főtitkára kedden Brüsszelben, hogy április elejére miniszteri szintű ukrán-NATO találkozót szervez. Ezeket a találkozókat a magyar kormány évek óta blokkolja, hogy rákényszerítse az ukrán kormányt az oktatási törvény visszavonására, amivel megszüntetnék a teljesen magyar nyelvű közoktatást.

A főtitkárral folytatott megbeszélésen szóba került Ukrajna NATO-integrációja. Magyarország 2015 óta blokkolja ezt a folyamatot, arra hivatkozva, hogy Ukrajnában folyamatosan csorbítják a nemzeti közösségek, közöttük a magyar nemzeti kisebbség jogait.

A blokkolás azt jelenti, hogy a magyar kormány nem járult hozzá ahhoz, hogy nagykövetinél magasabb szintű egyeztetést folytasson a katonai szövetség az ukrán féllel. Így aztán mindig valamilyen kerülő úton sikerült tárgyalóasztalhoz ültetni a NATO-s és az ukrán minisztereket, például úgy, hogy nem hivatalos ülésnek, hanem munkavacsorának nevezték az eseményt.

Hatalmas és folyamatos az óceán mindkét oldaláról a nyomás arra nézve, hogy Magyarország adja fel ezt a pozícióját – mondta Szijjártó kedd délelőtti sajtótájékoztatóján. Majd úgy folytatta: „a NATO-főtitkár most azt közölte, hogy különböző okok miatt össze fogja hívni ezt az ülést az április 4–5-i NATO külügyminiszteri tanács alatt, dacára a magyar elutasító álláspontnak, és hogy a magyar fél azt gondolja, hogy csak egyhangú akarat esetén kerülhetne erre sor. Ez sérti a NATO egységét és az egységes akaratra vonatkozó eljárásrendet. Ugyanakkor nem tehetünk mást, tudomásul vesszük a főtitkár döntését.”

A miniszter megjegyezte: a főtitkár ígéretet tett arra, hogy teret ad a kisebbségvédelemmel kapcsolatos felvetéseknek.

Hogy a NATO pontosan miként tud túllépni az évek óta érvényesített magyar vétón, az eljárásrendileg nem világos, ám hogy megtörténhet, az arra utal: az EU-hoz hasonlóan eljutottak oda, hogy egyszerűen figyelmen kívül hagyják a magyar kormány álláspontját.