„Klubrádió
A lényeg

FT: Szíjjártóék miatt nem engedik be az ukrán külügyminisztert a NATO-értekezletre

29/11/2022 11:16

| Szerző: Klubrádió

Bukarestben rendezik kedden és szerdán a NATO külügyminiszteri értekezletét. Jens Stoltenberg főtitkár szerint a fő témák egyike az, hogy milyen további támogatást tudnak nyújtani Ukrajnának.

Az értekezletén a harminc NATO-tagállam és a csatlakozásra meghívott Finnország és Svédország külügyminisztere is részt vesz, a kedd esti munkavacsorán pedig Ukrajna is képviselteti magát, az utolsó megbeszélésre Moldova, Georgia, valamint Bosznia-Hercegovina is meghívót kapott.

A Financial Times cikke szerint pedig annak, hogy Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel a vacsora keretében találkoznak a kollégái, a magyar kormány ellenállása az oka: Budapest nem akarta, hogy egy formális ülésen is részt vegyen – idézi a brit lapot a 444.

Orvosi eszközöket gyártó üzemet épít a Samyang Biopharm G
 
Szijjártó Péter. Fotó:
MTI/Illyés Tibor
 

Ez egyébként nem újdonság,  a NATO védelmi miniszterek háromnapos brüsszeli találkozóján ugyancsak egy informális vacsorán tárgyaltak Ukrajna védelmi miniszterével.  A magyarok ugyanis már öt éve nem járulnak hozzá ahhoz, hogy magas szintű NATO–Ukrajna találkozót tartsanak (a magyar kisebbség nyelvhasználatát sújtó ukrán törvények miatt) – emlékeztet a hvg.hu.

A magyar parlament jövő év elején szavaz Finnország és Svédország NATO-csatlakozásáról – jelentette be Orbán Viktor a múlt héten.