„Köszönjük
A lényeg

Orbán: 2023-ban szavaz a Parlament a finnek és a svédek NATO-csatlakozási kérelméről

24/11/2022 15:49

| Szerző: Klubrádió

Orbán Viktor szerint Magyarország miatt egy percet sem veszített a két ország.

2023 első parlamenti ülésén szavaznak Finnország és Svédország NATO-csatlakozásáról – jelentette be Orbán Viktor csütörtök délután Kassán, a V4-csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón. Hozzátette, Magyarország miatt egy percet sem veszített a két ország.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő vasárnap azt mondta, a találkozón Lengyelország, Szlovákia és Csehország oldalán meg fogja kérni Magyarországot, hogy mielőbb ratifikálja Finnország és Svédország NATO-csatlakozását.

A NATO 30 tagjából 28 már aláírta a szerződéseket: Magyarország mellett csak Törökország nem ratifikálta még a két észak-európai ország csatlakozási kérelmét. A Szabad Európa kedden arról írt, hogy a parlament utolsó ülésnapján, azaz december 7-én szavazhatnak a két kérelemről, bár ennek az üléstervben nem volt nyoma.

Októberben az MSZP próbálta napirendre venni azt a két törvényjavaslatot, ami megadta volna Svédországnak és Finnországnak a parlamenti támogatást a NATO-csatlakozáshoz, de akkor azt Kövér László házelnök saját hatáskörben elutasította, és amikor az MSZP nyílt szavazást kért a javaslatról, azt a Fidesz-KDNP-s többség többször is leszavazta.

Hegedüs Dániel, a German Marshall Fund elemzője azt mondta Klubrádiónak, hogy nyilvánvalóan az orosz érdekeknek megfelelő zsarolási helyzet, hogy a magyar parlament csak azután szavazna a finnek és svédek NATO-csatlakozásáról, hogy kiderül, megkapja-e az ország az uniós pénzeket. Ha megszavazzák a pénzt, a parlament is megszavazza a bővítést. Ugyanakkor esélyes, hogy az EU megadja majd a uniós pénzekhez a hozzájárulást, de ezzel Hegedüs szerint csak a végtelenségig elnyújtja a magyar blokádpolitikát, ami pedig csak egyvalamire jó a magyar kormánynak – hangzott el a Reggeli gyorsban.

(Forrás: 444)