„Klubrádió
Reggeli gyors

Orbán a trójai faló, aki az uniót belülről akarja szétverni

14/11/2022 09:07

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Orbán megint zsarolja Brüsszelt, hogy megkapja az uniós támogatásokat, és ennek érdekében kiszúr Ukrajnával is. Az orosz sajtó kiemelten foglalkozik a türk szervezetben elhangzottakkal, Orbánnal, aki szerint Oroszországnak Amerikával kell a békéről tárgyalnia. Közben Ukrajnában arról írnak, hogy Orbán az oroszok háborús propagandáját nyomja, és nem véletlenül tartja az ukránok 41%-a ellenséges országnak Magyarországot. Nemzetközi lapszemle.

2022. november 14. Lapszemle 20221114/Csernyánszky
05:43
00:00

Magyarország és Bulgária volt a két utolsó ország a NATO-ban és az EU-ban, ami nem küldött katonai segítséget Ukrajnának – írja az OWP, a Világbékéért Szervezet, de a helyzet megváltozott, miután a bolgár parlament 175-49 arányban mégiscsak a támogatásra szavazott. Mára két dolog derült ki: a parlament igencsak megosztott a kérdésben, hisz az oroszpárti lobbi erős a parlamentben is. A bolgár elnök és a védelmi miniszter is ellenezte az indítványt, és ugyanazt fogalmazták meg, mint Orbán Viktor, hogy ez az országot belesodorja a háborúba. Végül az orosz lobbi is áldását adta, mert úgy látták, ezzel lehetőség nyílik a bolgár fegyverarzenál modernizálására, és a bolgár vezetés most adományok fejében modern NATO-fegyverekre pályázik.

A NATO főtitkára Budapesten
 
Illusztráció
 
Budapest, 2015. november 19. Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára (b) és Orbán Viktor miniszterelnök a közmédiának nyilatkozik a Parlament Munkácsy-termében. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Fotó: Bruzák Noémi
 

 

És az is kiderült, hogy mindeközben Bulgária mégiscsak az egyik legnagyobb fegyverszállítója volt Ukrajnának, több mint 1 milliárd dollár értékben küldtek fegyvereket Lengyelországon keresztül, méghozzá a gazdasági miniszter aláírásával. Amit utóbbi hivatalosan igyekezett mindig tagadni, és ahogy általában az ország is a nemzetközi fórumokon. A parlamenti döntés óta – írja a szerző – semmi akadálya a további fegyverszállításoknak, és nagy előnye a megszavazott rendelkezésnek, hogy innentől kezdve minden transzparensen zajlik Bulgáriában.

Hol tart Magyarország ebben a kérdésben? A német külügyminiszter, Annalena Baerbock figyelmeztette a magyar kormányt, mert Orbán megint meg akarja akadályozni a közös uniós döntést az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós hitelfelvételről, hogy ismét nyomást gyakoroljon Brüsszelre az uniós támogatások megszerzése érdekében: nem lenne szabad pókerjátszmát űznie, idézi Baerbockot a Politico. "Nem lehet emberéletekkel játszani egy olyan helyzetben, amikor az oroszok Ukrajna infrastruktúrájának 40%-át semmisítették meg, és itt a tél". A cikk szerint egyre több uniós diplomata véleménye az, hogy Orbán kormánya megint zsarolni próbálja a brüsszeli döntéshozókat. A helyzetet élezi, hogy Varga Mihály ugyan azt állítja, hogy segíteni akar a kormány Ukrajnának, viszont kerekperec kijelentette, hogy hitelt ezért felvenni nem fognak.

Vasárnap Szijjártó Péter is reagált azt hangoztatva, hogy nem a közös európai eladósodás jelenti a közös európai jövőt. Az európai jövő nem a nagy adóssághegyek felé van. Azt is állította, hogy ugyanúgy segítik Ukrajnát, mint eddig, kétoldalú alapon. Guy Verhofstadt, uniós parlamenti képviselő, volt belga miniszterelnök egy twitter bejegyzésében azt írta, „talán jobban járnánk, hogy Orbán Európán kívül, Zelenszkij viszont belül lenne".

Az Unian orosznyelvű ukrán lap Toroczkai vízióját szedi ízekre a közös lengyel-magyar határról, amire az ukrán külügyminisztérium szóvivője felszólította magyar kormányt, hogy ezt tisztázzák a Mi Hazánk politikusával. Se a politikus, se a magyar kormány egyelőre nem reagált az ügyre, mindenesetre a cikk Orbánt rasszistának, xenofóbnak nevezi. Ezen túlmenően az elnöki tanácsadó, Mihail Podolják trójai falónak, aki az uniót belülről akarja szétverni. Sőt egy 2014-es orosz levélről is értesülünk, amit az orosz képviselőház küldött a lengyel külügyminisztériumnak azzal az elképzeléssel, hogy Ukrajnát fel kellene osztani Magyarország, Lengyelország és Románia között. Ezenkívül a lap Orbánról megjegyzi, hogy az oroszok háborús propagandáját nyomja, nem véletlenül tartja az ukránok 41%-a ellenséges országnak Magyarországot a legfrissebb közvéleménykutatás szerint.

Az orosz sajtó a hétvégén Orbán és Recep Tayyip Erdoğan találkozójával volt tele. A RuNews 24 szerint a két politikus tárgyalóasztalhoz akarja ültetni Ukrajna és Oroszoroszág vezetőit, tűzszünetet és békét követeltek. A Pravda Orbánt külön idézi, aki a Türk Államok Szervezetének tanácskozásán kijelentette, hogy azt látja, az európai országok egyre jobban és jobban belesodródnak a háborúba, aminek véget kell vetni. A cikk megjegyzi, hogy Magyarország nem hagyja jóvá az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós hitelfelvételt.

A Kommerszant kitér Orbán korábbi kijelentésre is, miszerint nincs tisztában a realitásokkal az, aki nem veszi észre, hogy az orosz-ukrán konfliktust Oroszországnak és az Egyesült Államoknak kell egymás közt lerendeznie. Zelenszkij ukrán elnök egyébként már nem zárkózik el kategórikusan a tárgyalásoktól, de október végén világossá tette, Putyinnal nem, az utódával hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni.