„Klubrádió
Reggeli gyors

Andor: Nincs mentség a svéd NATO-tagság ratifikációjának halogatására

21/03/2023 12:00

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

"Ha nem lenne véresen komoly a helyzet, az egész nevetséges lenne" – mondta Andor László. A volt uniós biztos szerint semilyen arra való megfelelő indoka nincs a kormánynak, amiért Svédország és Finnország NATO-tagságát akadályoznia kéne.

2023. március 21. Reggeli gyors - részlet 23.03.21. Andor László
08:00
00:00

Nyílt levélet küldött a V21 csoport az Országgyűlésnek, amelyben felszólítják a kormányt, hogy haladéktalanul ratifikálja Finnország és Svédország NATO-csatlakozását. A korábbi kormányok tagjait, volt európai biztosokat, neves közéleti szereplőket tömörítő szervezet tagjai úgy vélik, a hidegháború egyes drámai szakaszai óta Európa nem volt akkora veszélyben, mint most, ezért különösen fontos, hogy szövetségesünk, a NATO tovább erősödjön a két új belépő országgal.

"Azt akarjuk elérni, hogy az országgyűlési képviselők vegyék komolyan e feladatukat" – mondta a Reggeli gyors keddi adásában Andor László. A volt uniós biztos szerint nemcsak a ratifikációról van szó, hanem a NATO-val, mint szövetséges államok közösségével való jó kapcsolat megtartásáról is.

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, a kormány rendre halogatja a lépést azzal az alig burkolt szándékkal, hogy egy másik közösséget, az Európai Uniót rákényszerítse a foorások folyósítására. Legutóbb március 27-ére tűzte ki a Finnország NATO-csatlakozásának ratifikációjáról szóló szavazást, míg Svédországét ennél is későbbre tervezik.

Azzal kapcsolatban, hogy miért döntött úgy a magyar kormány, hogy a finnek csatlakozását már elfogadja, Svédországot afféle sértésekre hivatkozva bünteti Andor azt mondta: "Ha nem lenne véresen komoly a helyzet, az egész nevetséges lenne". Hozzátette, semmilyen elfogadható érv nem szól a halogatás mellett. "Nincs mentség sem a finn, sem a svéd NATO-tagság halogatására."

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Andor Lászlóval
2023.03.21., kedd 7:40
Riporter: Szénási Sándor