„Klubrádió
A lényeg

Jövő hétre tervezték a NATO-bővítés zárószavazását, de Semjén lefújja az egész heti ülést

14/03/2023 14:27

| Szerző: Klubrádió

Újabb, már a sokadik halasztást javasolják a kormánypártok a svéd és finn NATO-csatlakozási döntés ügyében: eddig a március 20-i héten tervezték megtartani, most arra a hétre mégse hívnák össze a parlamentet, talán inkább a március 27-i héten, vagy az április 3-i héten lehet csak szavazás a NATO-bővítésről – írja a hvg.hu Vadai Ágnes DK-s képviselőre hivatkozva.

Vadai a hvg.hu kérdésére azt mondta: megkapták Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek a kormány nevében írt levelét, amelyben azt írja, hogy a már a korábban a Házbizottságban is véglegesített menetrenddel szemben a március 20-i héten mégsem lenne szavazás a svéd és a finn NATO-csatlakozásról, sőt ülést sem tartana akkor a parlament, hanem a március 27-i héten, illetve a rákövetkező, április 3-i héten lenne ülés és ekkor lehet a zárószavazás is – ami így csúszik újabb 1-2 hetet.

Vadai idézte Semjén Zsolt indoklását is arról, miért van szükség újabb halasztásra. A miniszterelnök-helyettes szerint azért, mert még nem zárultak le "az Európai Bizottsággal folyamatban lévő egyeztetések". Ez azért is érdekes, hívják fel a figyelmet a cikkben, mert eddig a kormány azt hangsúlyozta, hogy a NATO-bővítés ügyét nem köti össze semmilyen, az Európai Bizottsággal folytatott tárgyalással.

Hozzátették: a parlamenti ülés halasztása is nehezen érthető Semjén indoka alapján, hiszen az Európai Bizottság felé a kormány azt a vállalást tette korábban, hogy az uniós pénzek folyósításához szükséges, például bizonyos jogállamisági garanciákat tartalmazó, még hiányzó törvényeket, jogszabály-módosításokat március 31-ig fogadja el az Országgyűlés. Vagyis már nem egyeztetni kellene ezekről, hanem szövegezni őket, sőt már a parlament előtt kellene lenniük, hogy "végigfuthassanak" a rendszeren március végéig. A cikk szerint ennek alapján az is elképzelhető, hogy a kormány az utolsó pillanatban újranyitni kényszerült az Európai Bizottsággal elvileg már lezárt kérdéseket.

A múlt heti kormányinfón került szóba a két ország NATO-csatlakozási kérelmének ratifikálása. Akkor Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter nem említette, hogy esetleg halasztanák az Országgyűlés napirendjét is véglegesítő Házbizottságban korábban már jóváhagyott március 20-i hétre tervezett zárószavazást, hanem azt mondta:

"Márciusban fog még szavazni az Országgyűlés a svéd és finn NATO-csatlakozásról. A kormány támogatja a két ország csatlakozását, a vita erről a frakcióban alakult ki. A kormány támogatása adott."

A magyar kormány fideszes parlamenti és európai parlamenti politikusokból álló "vitarendező" delegációt küldött a csatlakozást kérelmező két országba, amelyet azért állítottak fel, hogy "több tiszteletet kérjenek a magyaroknak", és visszautasítsák a magyar jogállamiságot ért, szerintük indokolatlan politikusi nyilatkozatokat. Hende Csaba volt honvédelmi miniszter akkor azt mondta: egy magyar törvénynek kell 5-6 hét.

(Kiemelt kép: MTI/Illyés Tibor)