„Klubrádió
A lényeg

Finn házelnök: A mi politikusainknak senki nem szabhatja meg, hogy mit mondjanak

9/03/2023 08:58

| Szerző: Klubrádió

"Egyáltalán nem volt felesleges a találkozó. Várakozásom szerint pedig a magyar parlament pozitív döntést hoz az ügyben, bár konkrét dátumról nem volt szó" – mondta Matti Vanhanen finn házelnök, aki a 444-nek adott interjújában beszélt a magyar delegációval folytatott tárgyalásokról.

A Fidesz-KDNP balatonfüredi frakcióülésén Kocsis Máté szerint vita alakult ki Svédország és Finnország NATO-csatlakozásának rarifikálásáról: a képviselők némelyike szerint a felvételt kérő országok „sértegették Magyarországot, most pedig szívességet kérnek”. A rendezés érdekében Hende Csaba parlamenti alelnök vezetésével tárgyalódelegációt küldtek a két országba. Hendéék először a svédekkel találkoztak – a beszámoló szerint "meleg és barátságos" beszélgetést folytattak Stockholmban, és  semmilyen fektételt nem szabtak a csatlakozásért cserébe – majd Finnországba utaztak.

Parlamenti delegáció Finnországban
 
Matti Vanhanen, a finn parlament elnöke és Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke  Helsinkiben 2023. március 8-án. Fotó: MTI/EPA/Compic/Kimmo Brandt
 
 

A finn házelnök szerint Magyarország teljesen világossá tette, hogy támogatja a csatlakozásukat, melynek támogatásához ott sem támasztottak semmilyen feltételt.

Vanhanen hozzátette: a magyar fél azt is teljesen egyértelművé tette, hogy nem kötik a ratifikációt más ügyekhez. A csatlakozás kapcsán a finn hadseregről, a sorkatonaságról, a tartalékosokról, továbbá arról beszéltek, hogy a NATO-csatlakozás mit jelent a finn-orosz határra nézve.

"Szóba került finn politikusok egyes, Magyarországgal kapcsolatos megjegyzései is. De nekik is megmondtam, hogy Finnországban mindenkinek joga van a szabad véleménynyilvánításhoz, a politikusainknak senki nem szabhatja meg, hogy mit mondjanak" – szögezte le Vanhanen a 444-nek.

Hende a skandináv útjáról így nyilatkozott.