„Klubrádió
A lényeg

Németh Zsolt szerint nagy örömmel várják a finnek a fideszes küldöttséget

6/03/2023 14:47

| Szerző: Klubrádió

Ennek némileg ellentmond, hogy a finn külügyi bizottság alelnöke nemrég azt nyilatkozta, Finnországnak nincs mondanivalója a magyar parlament küldöttségének.

„Én a napokban, pénteken találkoztam a finn külügyi bizottság elnökével, és ő azt mondta, nagy örömmel fogadnak bennünket, megértik a delegáció látogatásának a célját" – mondta Németh Zsolt, a külügyi bizottság fideszes elnöke, a magyar parlament egyik küldöttségi tagja az ATV-nek.

Németh szavainak előzménye: néhány nappal ezelőtt, ha nem is a finn külügyi bizottság elnöke, hanem csak az alelnöke, de arról nyilatkozott, hogy a magyar parlamenti küldöttség látogatását a Fidesz és Orbán Viktor küldöttjeinek, nem pedig parlamenti delegációnak tartják. Erkki Tuomioja egy szombaton megjelent cikk szerint arról beszélt, hogy szerinte a látogatásnak magyar belpolitikai célok állnak a hátterében, és „Finnországnak nincs miről tárgyalnia a küldöttséggel, és nincs mit magyaráznia."

Andreas Norlén svéd házelnök kedden fogadja a magyar parlamenti küldöttséget, amelyben Németh Zsolt mellett Hende Csaba volt honvédelmi miniszter, illevte Győri Enikő és Schaller-Baross Ernő személyében két fideszes európai parlamenti képviselő kapott helyet.

Németh szerint Stokholmban és Helsinkiben is a házelnök széles körű delegációval fogadja a magyar delegációt, mindkét találkozón ott lesznek a külügyi bizottság elnökei is.

A magyar kormány két héttel eltolta Svéd- és Finnország NATO-csatlakozásáról szóló szavazást. Kövér László fideszes házelnök szerint "a finnek és a svédek nevesíthető károkat okoznak a nemzeti érdekeinknek".

(via hvg.hu, kiemelt kép: MTI/Országgyűlés Sajtóirodája)