„Köszönjük,
A lényeg

Hende Csaba a finneket is eligazítja

8/03/2023 10:24

| Szerző: Klubrádió

Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke és a fideszes tárgyalódelegáció stockholmi útja után ma megérkezett Helsinkibe, hogy megvitassa a finn NATO-csatlakozási kérelmet is.

Szerdán Matti Vanhasen finn házelnök arról beszélt, hogy a magyar delegáció is érti, mennyivel erősebb lenne a NATO a finnek csatlatozásával és támogatják is azt. Ugyanakkor Hendéék a finneknek is elmondták, mennyire zavarja őket, amit Finnország a magyar jogállamiságról és demokráciáról gondol.

Parlamenti delegáció Svédországban
 
Hende Csaba Stockholmban. Fotó:
MTI/EPA/TT Hírügynökség/Caisa Rasmussen
 
 

Amikor Finnország vitte a soros elnökséget 2019-ben, javaslatot tettek arra, hogy az EU-ban a jogállamiság elvek betartásához kössék a támogatások kifizetését, és felgyorsították a magyar kormánnyal szembeni eljárást. De a házelnök szerint ez nem veszélyezteti a csatlakozásuk támogatását, mert azt külön kérdésként kezelik. Magyarország elismerte, hogy Finnország megfelel a tagság kritériumainak, és nem támaszt külön követeléseket.

Hende tolmácsán keresztül elmondta, hogy a magyar parlament egy kis párt kivételével támogatja Finnország NATO-tagságának ratifikálását. De a ratifikáció menetéről és Orbán Viktor álláspontjáról inkább nem akart beszélni – írja a Helsingin Sanomat nyomán a 444.